33 jaar oude verdwijning van Etan Patz opgelost

De verdwijning van de 6-jarige Etan Patz 33 jaar geleden is opgelost. Een verdachte die onlangs werd opgepakt, heeft bekend dat hij het jongetje gewurgd heeft in de kelder van een kruidenierszaak in Manhattan in New York.

Etan Patz verdween op 25 mei 1979 tijdens een korte wandeling naar de halte van zijn schoolbus. Hij mocht die dag voor het eerst alleen naar de bushalte stappen. Sindsdien stond het jongetje als vermist geseind, tot hij in 2001 officieel werd doodverklaard.

De verdachte die nu de moord op het jongetje bekend heeft, was 19 jaar op het moment van de feiten. Hij heeft naar eigen zeggen het 6-jarige jongetje meegelokt met een drankje.

Nadat hij Etan gedood had, zou hij het lijkje bij de vuilnisbakken hebben gezet bij de kruidenierszaak (foto links van het recente buurtonderzoek). Het lichaam van Etan Patz is nooit gevonden.

Het motief voor de moord is niet bekend. De politie zou de dader op het spoor gekomen zijn na een tip van een kennis van de verdachte aan wie hij zijn geheim zou hebben toevertrouwd. De verdachte zal worden aangeklaagd voor doodslag.

De verdwijning van de jongen heeft Amerika toen diep geschokt. Honderden agenten werden ingezet om het jongetje op te sporen, tevergeefs. Etan Patz was het eerste jongetje dat met zijn foto als vermist kind op de melkkartons kwam te staan. Vier jaar na zijn verdwijning riep president Ronald Reagan 25 mei uit tot "National Missing Children's Day".