"290.000 euro is te weinig voor mensen uit privé"

Ex-staatssecretaris en ex-spoorbaas Etienne Schouppe vindt dat de loonnorm die minister Magnette voorstelt voor topmanagers bij overheidsbedrijven, niet hoog genoeg ligt. Magnette wil dat de toekomstige CEO's bij de overheid maximaal 290.000 euro bruto verdienen.

Schouppe, zelf nog topmanager geweest bij de spoorwegen, denkt niet dat de norm haalbaar is. "Men moet goed in het achterhoofd houden dat als men iemand uit de privé met deze norm wil aantrekken voor Belgacom, voor De Post of de spoorwegen, dat men meer zal moeten bieden dan deze norm", zegt Schouppe in "De ochtend" op Radio 1.

"Je kan de vergelijking maken met de financiële sector. We hebben nu de ervaring met Belfius en met Dexia Holding. De vergoedingen die daar vooropgesteld worden, zijn al duidelijk boven die norm van 290.000 euro."

"De norm die minister Magnette nu naar voren schuift, is de norm die vergelijkbaar is met de norm op het einde van de vorige eeuw."

"Toen ik zelf CEO van de spoorwegen was, verdiende ik binnen die norm en dat is minder dan de helft van wat de managers nu bij de spoorwegen verdienen. Dat was toen de norm niet alleen bij de spoorwegen, maar ook bij De Post en bij Belgacom."

"De regering-Verhofstadt heeft toen gezegd: we moeten ook mensen uit de privé kunnen aantrekken. Dan is men toch verplicht geweest om de vergoedingen op te trekken. Maar ik ben het volkomen eens met de stelling dat de jongste jaren die vergoedingen de pan uitswingen. In tijden waarin iedereen moet inleveren, moet ook daar worden teruggeschroefd."

Wat is een fair loon?

Schouppe zegt dat verschillende zaken in rekening moeten worden genomen bij de berekening van het loon voor topmanagers bij overheidsbedrijven. "Men zal moeten vastleggen welke de normen zijn en welke de voorwaarden zijn: financieel maar ook de ervaring van de mensen die men zoekt."

Minister Magnette hoopt dat het prestige om topmanager te zijn bij een overheidsbedrijf de financiële eisen van de kandidaten zal temperen. "Prestige is zeker iets waard, maar ik kan me moeilijk indenken dat de baas van Telenet, de heer Duco Sickinghe, voor Belgacom zou willen werken voor een derde of een kwart of zelfs een achtste van het loon dat hij nu verdient", zegt Schouppe.