"90 doden bij nieuw bloedbad in Syrië"

Het aantal slachtoffers van de artilleriebeschietingen van de Syrische stad Houla zou opgelopen zijn tot meer dan 90. Dat zegt het Syrische observatorium voor mensenrechten. Ook elders is het geweld gisteren opnieuw opgelaaid.

Gisteren heeft het leger van president Bashar al-Assad zware bombardementen uitgevoerd op Houla, niet ver van de opstandige stad Homs. Daarbij werd ook artillerie ingezet.

Volgens het Syrische observatorium voor mensenrechten is het aantal doden nu opgelopen tot zeker 90. Onder hen zouden er ook 25 kinderen zijn. De groep spreekt over een "bloedbad".

De berichten konden niet geverifieerd worden omdat in de streek geen onafhankelijke journalisten worden toegelaten, maar op het internet zijn wel beelden verschenen van bebloede en verminkte lichamen.

Ook elders heeft het regime gisteren opnieuw zwaar uitgehaald. In Aleppo, de tweede stad van het land, werden tanks ingezet tegen mensen die een begrafenis bijwoonden. Hoeveel slachtoffers daar vielen, is niet bekend. 

Ook in de bergen bij Kurds, dicht bij de Turkse grens, was er geweld. Vanuit een regeringshelikopter werden demonstranten beschoten. Daarbij zouden 10 mensen om het leven zijn gekomen, onder wie ook enkele burgers.

"Gefaald staakt-het-vuren"

Internationaal komt er steeds meer kritiek op de Verenigde Naties. Donderdag verklaarde Amnesty International nog dat "het lijkt alsof de VN-Veiligheidsraad steeds nuttelozer en minder in staat om de vrede te bewaken is."

Sinds 12 april is er officieel een staakt-het-vuren in Syrië, maar elke dag opnieuw komen er berichten over nieuw geweld in de pers. Waarnemers van de VN zijn ter plaatse en nemen telkens akte van de inbreuken. Maar voorlopig treedt de VN nog niet op tegen het geweld.