"Mocht men nu eens wat meer noten eten…"

Van eind jaren 80 tot midden jaren 90 was ze een van de topcomédiennes op televisie. Roseanne Barr nam geen blad voor haar mond om het reilen en zeilen in haar tv-gezinnetje in goede banen te leiden in de serie "Roseanne". Midden vorig jaar maakte ze bekend dat ze presidentskandidate wilde zijn voor de Green Party. De groenen kiezen binnenkort hun kandidaat, de tegenstander dus van Barack Obama en wellicht Mitt Romney. En Barr hoopt nog steeds op de definitieve nominatie. "Want ik ben de enige serieuze grappenmaker in deze verkiezingen ", verdedigde ze zich deze week op CNN.

Toen CNN-journaliste Fredericka Whitfield haar vroeg of ze het serieus meende en of dit niet "a nutty idea", een zotte ingeving, was, gaf Barr een heel eigen draai aan de term "nutty". "Je weet, ik produceer ook noten op mijn boerderij. Het is dus "nutty" dat ik "nuts" ben op mijn "nuts". Wanneer mensen een grotere inspanning zouden doen om hun proteïnes uit noten te krijgen, eerder dan uit vlees, dan zou er van opwarming van de aarde geen sprake zijn", aldus de 59-jarige actrice die zelfs naast Meryl Streep acteerde in "She-Devil".

"Ik mag toch wel vergeven worden"

Barr omschreef haar politieke ideeën in algemene bewoordingen: "Mijn boodschap naar Washington DC is dat de mensen het corrupte systeem met twee partijen meer dan beu zijn. De meesten zijn van deze partijen vervreemd. De groene partij biedt oplossingen, kleinschalig maar efficiënt. Andere oplossingen dan degene die ons in deze grote rotzooi hebben doen belanden. Ik wil het goede en fatsoenlijke dat in ieder mens zit aanspreken."

Natuurlijk kwam ook Barrs versie van het Amerikaanse volkslied ter sprake. In 1990 gilde en krijste ze zich voor een baseballwedstrijd doorheen het lied, tot ergernis van vele Amerikanen en zelfs van toenmalig president Bush. Hij noemde haar versie "schandelijk".

Barr: "Mensen maken nu eenmaal fouten. Nadat ik me daarvoor al 9.000 keer verontschuldigd heb, heb ik toch wel vergiffenis verdiend en zou dit vergeten mogen zijn. Iedereen moet kunnen stoppen en opnieuw beginnen. Ook ik heb dat gedaan en heb later een betere, fatsoenlijke versie online gezet. Ik hou echt wel van het idee dat iemand doorheen de jaren beter kan worden. Als je maar probeert."

lees ook