"Signaal van soberheid terecht", maar "vlucht vermijden"

Regeringspartij Open VLD beaamt dat de beperking van de toplonen van overheidsmanagers was afgesproken in het regeerakkoord, maar benadrukt dat het debat over het bedrag nog moet komen. De liberalen willen een signaal geven, maar een vlucht van managers wel vermijden.

Vandaag bespreekt het kernkabinet een voorstel van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) over de beperking van de toplonen van de overheidsmanagers. Hij wil dat ze maximaal 290.000 euro verdienen. 

Open VLD-Kamerlid Gwendolyn Rutten (foto boven) vindt het voorstel van Magnette "een belangrijk signaal, dat ook is afgesproken in het regeerakkoord", al wil ze zich nog niet uitspreken over het voorgestelde bedrag van 290.000 euro.

"Het voorstel van de minister wordt vandaag voor de eerste keer besproken, dat debat moet dus nog komen", zo zei ze in "De ochtend". "Wij vinden het alvast belangrijk dat het variabele deel wordt beperkt en dat de ontslagvergoeding geen gigantisch bedrag meer is."

Ook haar partijgenoot en staatssecretaris Maggie De Block (kleine foto) vindt dat de uitwassen aangepakt moeten worden, maar wil wel vermijden dat er een vlucht ontstaat van goede managers naar het buitenland. "We moeten er toch voor zorgen dat we nog capabele mensen aan de top van onze bedrijven kunnen plaatsen", aldus De Block in "De ochtend".

Rutten benadrukt wel dat de overheid nu eenmaal moet besparen, "en dus ook de overheidsbedrijven en de top van die bedrijven." Ze vindt "een dergelijke signaal van soberheid in moeilijke dagen dan ook een terechte bekommernis". "Het is belangrijk dat de mensen weten dat wie aan de top zit, zijn steentje zal moeten bijdragen."