Als twee honden vechten om een been...

De finale van het Songfestival in Bakoe staat voor de deur. De favorieten bij uitstek zijn de Zweedse Loreen en de Russische oma's. Hoewel bij de Grote Vijf (de rechtstreeks geplaatsten) ook enkele kleppers zitten. Italië en het Verenigd Koninkrijk (met Engelbert Humperdinck) worden getipt in de top 5. Ook gastland Azerbeidzjan komt sterk voor de dag.

De halve finales hebben enkele verrassingen (Letland, Griekenland, Malta) naar de finale geloodst en ook weer niet (Ierland, Servië, Rusland, Zweden). De twintig landen die doorstoten komen in de finale de Grote Vijf sponsors (Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk) en gastland Azerbeidzjan tegen.

Daar kan wel eens een verrassing uitkomen. De ervaren Engelbert Humperdinck maakt volgens bookmakers kans op een plaatsje binnen de top 5. Maar het is vooral uitkijken naar zijn prestatie op het podium. De 76-jarige zanger zong tijdens de repetities wel eens vals. Humperdinck heeft nochtans op persconferenties verzekerd dat hij er tijdens de finale wél zou staan. We zullen het meteen weten, want The Hump mag de liedjeswedstrijd openen.

Italië, dat vorig jaar zijn comeback maakte, stuurt Nina Zilli (foto) de arena in. Ze zingt "L'Amore è femina" in het Italiaans en het Engels. Zilli wordt in de pers fysiek vergeleken met wijlen Amy Winehouse. Wellicht zal Zilli voor de finale haar bijenkorfkapsel in een dot dragen en valt de gelijkenis al minder op.

Italië heeft alvast laten weten dat mocht de zangeres winnen, het land het Songfestival zal organiseren. De organisatie is echter een dure zaak en Italië kan met de eurocrisis niet al te beste financiële papieren voorleggen. Dat is ook het geval voor Spanje. Zangeres Pastora Soler liet weten voor plaats 2, 3 of 4 te gaan en niet voor 1. "Ik denk dat het voor Spanje en de Spaanse televisie niet het moment is om te winnen", zei Soler aan de lokale radio.

De oma's of "Kate Bush"?

Rusland en Zweden zijn torenhoog favoriet. De zes schattige Russische oma's in traditionele kledij van Boeranovskije Baboesjki zijn enorm populair met hun "Party for everybody". De groep wil met de opbrengsten van de deelname een nieuwe kerk in Boeranovo bouwen.

"Party for everybody" wordt in het Edmurts gezongen en bevat één Engels zinnetje, het is net dat zinnetje dat samen met "boom boom" aanstekelijk werkt. Op het podium prijkt ook een oven waaruit plots koeken tevoorschijn komen.

De Zweedse Loreen (met Marokkaanse roots) heeft ook een act, een Kate Bush-act. Waarbij de zangeres voor haar "Euphoria"-choreografie veel met haar armen zwaait en grondwerk verricht. Met de wind in haar lange warrige haren lijkt Loreen ook wat op Kate Bush. Hoewel ze dat zelf niet zo graag hoort.

Gastland Azerbeidzjan (foto) is ook een niet te onderschatten tegenstander. Het land speelt een thuismatch en de zangeres komt sterk voor de dag. Zangeres Sabina Babayeva maakt niet alleen indruk met haar van kleuren veranderende jurk, ook haar stem is ijzersterk. Een tweede overwinning zou (financieel) geen probleem vormen.

De finale van het Songfestival wordt vanaf 21 uur uitgezonden op Eén. Eerst is er om 20.40 uur nog "Studio Eurosong", een rechtstreekse voorbeschouwing met Peter Van de Veire. Deredactie.be volgt de finale op de voet met een verslag, fotoreeks en de optredens van álle kandidaten.