Belfius boekt kwartaalwinst van 400 miljoen euro

Belfius, het vroegere Dexia Bank, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 400 miljoen euro winst gemaakt. Met die mededeling reageert Belfius op de ratingverlaging door kredietbeoordelaar Moody's. Volgens Belfius is er meer aan de hand.

Moody's argumenteerde zijn beslissing met een verwijzing naar de loskoppeling van de groep Dexia. Die zou "al goed gevorderd" zijn, maar Belfius zal volgens Moody's meer tijd nodig hebben dan verwacht om zijn "financieel profiel" - lees: de liquiditeit, de winstgevendheid en de risicoconcentratie - te stabiliseren.

In een reactie wijst de bank er echter fijntjes op dat ze gedurende het eerste kwartaal van dit jaar een 397 miljoen euro nettowinst boekte. Daarnaast heeft de bank recent haar liquiditeit met 2,2 miljard euro kunnen verbeteren. Ook de obligaties in de zogenoemde PIIGS-landen (EU-landen met een relatief hoge staatsschuld) zijn aanzienlijk afgebouwd, luidt het.

Belfius vermoedt dat de kredietverlaging deel uitmaakt van een "algemene actie rond de Europese banken die momenteel bij Moody's aan de gang is". Gisteren raakte bekend dat de bank zou overwegen om 1.000 personeelsleden, een zesde van het totale bestand, te laten afvloeien.