Beschadiging heliumballon TRACK was kwaad opzet

De leeggelopen heliumballon "The castle of Vooruit" van Ahmet Ögüt werd door vandalen beschoten. De grote heliumballon in de vorm van een rots was een van de publiekstrekkers van de openluchttentoonstelling TRACK in Gent.

De heliumballon "The castle of Vooruit", die in de nabijheid van het Kunstencentrum Vooruit hangt, werd vorige week neergehaald om technische redenen. Er werd gedacht dat de naden niet bestand waren tegen het slechte weer en dat de ballon daarom leegliep.

Uit het technische rapport van de Engelse firma die het kunstwerk herstelde, blijkt echter dat er twee kogels en verschillende kogelgaten in het zeil van de ballon gevonden werden.

"We hebben dat overgemaakt aan de politie, die een onderzoek is gestart", aldus Eline Verbauwhede van TRACK. "De ballon is intussen hersteld. Hij wordt zondag gevuld en opgelaten, en zou er vanaf 's middags moeten hangen. Er zullen ook camera's geplaatst worden om het kunstwerk te bewaken."

Intussen hebben al meer dan 20.000 mensen een bezoekje gebracht aan TRACK. De openluchttentoonstelling vindt nog tot 16 september plaats in Gent.