Europese Commissie dient klacht in tegen Argentinië

De Europese Commissie stapt naar de Wereld- handelsorganisatie om een aantal invoerbeperkingen aan te klagen die Argentinië oplegt aan Europese importeurs. Dat heeft Europees commissaris Karel De Gucht bekendgemaakt.

Volgens de Europese Commissie leggen de Argentijnen "brede en systematische" beperkingen op. Die beperkingen troffen in 2011 voor ongeveer 500 miljoen euro aan Europese uitvoer.

Dit jaar gelden de beperkingen voor alle producten. In theorie betekent dit dat, op basis van de cijfers van vorig jaar, voor 8,3 miljard euro aan uitvoer getroffen wordt.

Volgens De Gucht zijn de Argentijnse maatregelen in strijd met de internationale handelsregels. "Ze berokkenen heuse schade aan EU-ondernemingen en tasten de werkgelegenheid en onze gehele economie aan."

Volgens de WTO-procedure moeten Europa en Argentinië nu 60 dagen de tijd nemen voor overleg. Als dat niets oplevert, dan kan de EU vragen om een WTO-panel op te richten. Dat moet dan beslissen of de Argentijnse handelsmaatregelen rechtmatig zijn. Het kan echter jaren duren tot er een uitspraak is.

Het handelsconflict tussen Europa en Argentinië sleept al een hele tijd aan. Twee maanden geleden stuurde de Europese Commissie al eens een waarschuwing naar Buenos Aires, samen met nog veertien andere landen. Maar de Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner (foto in tekst) negeerde de waarschuwing.

De nationalisering van YPF, een dochteronderneming van het Spaanse oliebedrijf Repsol, wakkerde het conflict nog aan. De nationalisering viel niet in goede aarde bij de Europese Commissie, maar de klacht van vandaag zou daar niet rechtstreeks een gevolg van zijn. Al was de nationalisering wel een symptoom van de verzuurde handelsrelaties tussen Europa en Argentinië.