François Hollande even op bezoek in Afghanistan

De Franse president François Hollande heeft een verrassingsbezoek aan Afghanistan gebracht. Hij herhaalde er nog eens dat hij de Franse troepen vervroegd wil laten terugkeren, maar benadrukte ook dat Frankrijk na de terugtrekking aanwezig zal blijven in het land, zij het "op een andere manier".

Hollandes trip naar Afghanistan duurde maar enkele uren. In die tijd bracht hij een bezoek aan de Franse troepen die er momenteel aan het werk zijn en ontmoette hij de Afghaanse president Hamid Karzai.

De nieuwe Franse president maakte van een vervroegde terugtrekking uit Afghanistan een van zijn verkiezingsbeloftes. Normaal gezien zouden de laatste Franse soldaten eind 2013 Afghanistan verlaten, maar Hollande wil de troepen al voor het einde van dit jaar laten terugkeren.

Hollande herhaalde die bedoeling vandaag, maar voegde er aan toe dat de terugtrekking ordelijk en in coördinatie met de NAVO zal verlopen. Op dit moment zijn er ruim 3.000 Franse soldaten aanwezig in Afghanistan.

Hollande benadrukte ook dat Frankrijk na de terugtrekking in Afghanistan aanwezig zal blijven, maar dan op een andere manier, in een meer "burgerlijke" of "economische" dimensie. Op die manier kunnen de Fransen Afghanistan helpen om opnieuw op eigen benen te staan, stelde hij.

Frankrijk was met zo'n 3.550 soldaten in het totaal de op 4 na grootste troepenmacht in het land, ver na de Verenigde Staten (90.000) en het Verenigd Koninkrijk (9.500). Sinds het begin van de interventie in 2001 zijn in Afghanistan 83 Franse soldaten omgekomen.