Geld voor voetbalstadion gebruikt voor nieuwe scholen

De stad Antwerpen gaat 14 miljoen euro die voorzien was voor de bouw van een voetbalstadion, gebruiken voor nieuwe scholen en kinderopvang. Dat heeft het schepencollege vandaag beslist. De N-VA, die ook in de coalitie zit, had afgelopen weekend nog fel tegen het plan geprotesteerd, maar draait nu bij. Burgemeester Janssens (SP.A) haalt zijn slag thuis.

Met het geld zal Antwerpen de bouw financieren van twee kinderdagverblijven en drie kleuterscholen. De bouw ervan is dringend nodig om de capaciteit te verhogen. In totaal komen er 400 plaatsen voor kleuters bij. In de kinderdagverblijven gaat het om 85 plaatsen.

Maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuw voetbalstadion komt. Het geld zal volgend jaar bijna volledig opnieuw beschikbaar zijn. De Vlaamse overheid zal 70 procent van het geld bijpassen. Het Antwerpse stadsbestuur heeft nu al een staalharde garantie op de terugbetaling van 9,7 miljoen euro in 2013. De overige 30% zal betaald worden door de onderwijsnetten.

"Het komt erop neer dat we geld aan Vlaanderen voorschieten", zegt Antwerps burgemeester Patrick Janssens. "Als we dat niet doen bestaat het risico dat het geld niet naar Antwerpen gaat en we pas over een jaar aan de scholen kunnen beginnen. Dan wordt het een spurt en moeten we holder de bolder scholen bouwen."

Omdat de financiering van het nieuwe voetbalstadion niet in het gedrang komt door de operatie, stemt ook de N-VA van Bart De Wever met het plan in. Afgelopen weekend had De Wever zich nog heftig verzet tegen de plannen van Janssens om het geld te gebruiken voor bijkomende capaciteit in de scholen.