Leidt linkse verdeeldheid tot breuk in Nielse coalitie?

In Niel hopen de grootste drie partijen (Samen, Open VLD, Vlaams Belang) de verkiezingsuitslag van 2006 te bestendigen. Maar er zijn kapers op de kust. De N-VA heeft een eigen lijst en ook een nieuwe partij, Rood!, doet haar intrede. Bijzonder aan deze verkiezingen is dat de gemeente twee bijkomende zetels kreeg toegekend, wat het totaal op 21 zetels brengt.

Voormalig burgervader Luc Van Linden (Samen) werd na plots overlijden in 2011 opgevolgd door Freddy Vermeiren (Samen). Ondanks de moeilijke taak om onverwacht het vooropgestelde beleid voort te zetten, wil Vermeiren opnieuw burgemeester worden. Voor Vermeiren liggen alle opties betreffende een coalitie nog open, al knoopte Samen (SP.A-Groen) wel al  gesprekken aan met Open VLD.

Samen zal het in oktober moeten opnemen tegen een nieuwe socialistische partij. Rood!, dat "échte socialisten" in het gemeentebestuur wil, komt onder leiding te staan van Karina Garcia. Samen ging niet in op het voorstel van Rood! om samen naar de kiezer te trekken. “Rood! bestaat voornamelijk uit vrouwen en onze lijst telt al voldoende vrouwelijke kandidaten”, aldus Vermeiren.

Op de vraag of Samen vreest dat Rood! stemmen zal afsnoepen, antwoordt Vermeiren: “Samen mag dan een open lijst zijn; de klemtoon blijft steeds op het sociale. Nieuwe partijen betekenen steeds stemmenverlies voor andere partijen, maar ik vertrouw erop dat de huidige ploeg haar werkzaamheden kan voortzetten na oktober”.

Ook bij Open VLD is men tevreden over de samenwerking met Samen. Lijsttrekker Tom De Vries spreekt zich niet uit over mogelijke coalities. “De kiezer bepaalt en dat is een realiteit waar we als partij mee moeten omgaan. Gezien de afscheuring binnen de linkervleugel en ook de deelname van de N-VA is het moeilijk te voorspellen welke coalities op dit ogenblik mogelijk zijn. Wij hopen zelf wel de grootste democratische partij te worden”.

Open VLD hoopt, gezien de stijging van het inwonersaantal, het aantal zetels van 2006 te overvleugelen.

Vlaams Belang hoopt aantal zetels te behouden

Bart Van Hove zal voor de vierde keer de kopman zijn voor Vlaams Belang Niel en toont heel wat ambitie. “Met de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalden wij 6 zetels en dat aantal willen wij nu consolideren”.

Van Hove is niet onder de indruk van de afzonderlijke lijst van de N-VA. “De Nielse afdeling van de N-VA bestaat nog maar sinds enkele maanden en heeft in dat opzicht nog niet veel betekend. De Nielenaren beseffen dat Vlaams Belang hen meer te bieden heeft.”

CD&V en N-VA verbreken kartel

Het kartel CD&V-N-VA wordt ook in Niel verbroken. De CD&V-lijst zal door Cindy Verschuren getrokken worden. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalde het kartel CD&V/N-VA twee zetels. Door het opstappen van Marijke Degreef behield CD&V één zitje. De CD&V-afdeling klinkt vastberaden: "Wij staan klaar om in een nieuwe coalitie onze verantwoordelijkheid op te nemen."

Bij ex-kartelpartner N-VA zetten de kandidaten allemaal hun eerste stappen in de politiek. Leerkracht Eddy Soetewey trekt de lijst en hoopt dat de Nielenaren hen voldoende vertrouwen geven, opdat zij de problemen in Niel kunnen aanpakken.

Nina Landau

lees ook