Mark Rutte wijst euro-obligaties af

Mark Rutte, de ontslagnemende Nederlandse minister-president, is pertinent tegen euro-obligaties. Dat heeft hij vrijdag verteld aan Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Volgens Rutte zijn de verschillen tussen de Europese markten te groot.

"Eurobonds" zijn obligaties van de Europese Unie. Ze bestaan op dit moment nog niet, maar onder meer de Franse president Françcois Hollande is er grote voorstander van. De eurobonds zouden individuele landen moeten beschermen tegen speculatie op de markten, en zou het voor zwakke landen zoals Griekenland goedkoper moeten worden om te lenen. Het nadeel is dat rijke landen een hogere rente zouden moeten betalen.

Duitsland, Finland, Portugal en een aantal Baltische staten zijn tegen, en ook de ontslagnemende Nederlandse minister-president Mark Rutte laat weten dat hij niet voor het idee gewonnen is. ''Daarvoor zijn de verschillen in Europa veel en veel te groot tussen landen met een heel lage rente en die met een hoge rente'', stelde Rutte. ''Wij zien eurobonds niet als het instrument om uit deze crisis te komen.''