Mieke Dehaene: "Zal het toch zelf moeten waarmaken"

In Vilvoorde zal de oudste dochter van ex-premier Jean-Luc Dehaene zich kandidaat stellen voor CD&V. Samen met vier andere vrouwen wil ze zich inzetten voor de deelgemeente Koningslo, waar ze woont en waar haar man en kinderen actief betrokken zijn bij de chiro.

Dat Mieke (links op grote foto), die in een politiek nest opgroeide, nu pas actief wordt in de politiek, heeft een eenvoudige verklaring. “Ik ben nog nooit expliciet gevraagd”, zegt ze. “Toen ze me vroegen om mij in Koningslo kandidaat te stellen om met een groepje van vijf vrouwen werk te maken van een positiever Koningslo, heb ik niet lang moeten twijfelen. Ik wil mij graag inzetten voor Koningslo en mijn medekandidaten zijn goede vriendinnen”.

De dochter van Europees Parlementslid Dehaene wil zich als lijstduwer niet met de grote politieke kwesties bezighouden, maar wil streven naar een positiever, warmer en levendiger Koningslo. “Ik zal mij focussen op enkele sociale projecten”, vertelt ze.

“Zo wil ik er samen met CD&V-voorzitster Christel Herbosch die de tweede plaats op de lijst krijgt, Marie De Muylder en Linda Vandenbroeck voor zorgen dat er voor elk kind in Koningslo een plaats is in een Koningslose school. Ook wil ik werk maken van veiligere voetpaden die goed toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen.” Over andere projecten zijn de Koningslose vrouwen nog volop aan het brainstormen.

Hoe ze haar kansen moet inschatten weet Mieke niet goed. “Ik zal mijn uiterste best doen om verkozen te raken, en ik heb natuurlijk mijn familienaam mee. Maar het is niet omdat mijn vader en broer Tom populaire politici zijn, dat ik dat zelf ook ben”, lacht ze. “Ik zal het toch zelf moeten waarmaken.”

lees ook