Minder dollars voor Pakistan na celstraf arts Osama

De Amerikaanse Senaat heeft beslist om de financiële steun aan Pakistan met 33 miljoen te verminderen nadat een Pakistaanse arts die de CIA hielp om Osama bin Laden te vatten, eerder deze week tot een celstraf van 33 jaar was veroordeeld.

De Pakistaanse chirurg Shakil Afridi (foto bovenaan) leidde in samenwerking met de CIA een vals vaccinatieprogramma in de Pakistaanse stad Abbottabad, waar Osama bin Laden zich jaren schuilhield.

Via DNA-stalen die de arts kon afnemen, wisten de speurders met zekerheid dat het om Bin Laden en zijn familie ging. In mei vorig jaar werd de terroristenleider uitgeschakeld door Amerikaanse navy seals.

De arts zelf werd deze week door een Pakistaanse tribale rechtbank tot een celstraf van 33 jaar veroordeeld. Volgens de rechtbank had de man zich schuldig gemaakt aan hoogverraad.

De veroordeling kon op weinig goedkeuring rekenen in Washington. De Amerikaanse Senaat heeft daarom beslist om de steun aan Islamabad met 33 miljoen dollar te verminderen, een miljoen per jaar dat de arts de cel in moet.

"Wij hebben Pakistan nodig en Pakistan heeft ons nodig, maar het kan niet dat Pakistan dubbel spel speelt en de rechtvaardigheid niet inziet van het einde van Osama bin Laden", zei de Republikeinse senator Lindsey Graham. Ze noemde Pakistan een "schizofrene bondgenoot".

"Als dit samenwerking is, dan wil ik niet weten wat tegenwerking dan wel mag zijn", reageerde de Democratische senator Patrick Leahy misnoegd.