Moslimbroeder tegen Moebarakfiguur in Egypte?

In Egypte zou Mohammed Mursi, de kandidaat van de Moslimbroederschap, de eerste ronde van de presidentsverkiezingen hebben gewonnen. Hij zou het in de tweede ronde moeten opnemen tegen voormalig premier Ahmed Shafiq.

De volledige resultaten worden pas volgende week bekendgemaakt, maar volgens wat nu geteld is, zou Mohammed Mursi (links op de foto), de kandidaat van de Moslimbroederschap, 25,3% van de stemmen gehaald hebben.

Voormalig premier Ahmed Shafiq (rechts) zou met 24,9% Mursi op de hielen zitten en beide mannen zouden het in de tweede stemronde tegen elkaar moeten opnemen.

De linkse kandidaat Hamdin Sabahi kreeg 21,5% van de stemmen. Hij gaat daarmee de gematigde islamist Abdul Moneim Aboul Fotouh en Amr Moussa, gewezen minister van Buitenlandse Zaken en ooit voorzitter van de Arabische Liga, vooraf. Dat is opvallend, want Amr Moussa was getipt als een figuur die het woelige Egypte stabiliteit en economische hervormingen kon brengen.

In totaal halen de kandidaten die banden hebben met het volksprotest tegen het Moebarak-regime 40% van de stemmen, maar zij doen dat in verspreide slagorde.

"Cholera of pest"?

De Egyptenaren krijgen in de tweede ronde dus een duidelijke keuze. Geven ze het presidentschap aan Mohammed Mursi wiens Moslimbroederschap nu al de grootste fractie is in het parlement?

Of kiezen ze voor Ahmed Shafiq, een voormalig premier en gewezen luchtmachtchef, die uit het voormalige Moebarak-regime komt? Shafiq profileert zich nu als iemand die nieuwe wegen op wil en heeft gepoogd een opening te maken naar de demonstranten op het Tahrirplein.

Zijn goede score in de eerste ronde is wellicht te wijten aan het feit dat veel Egyptenaren bang zijn van de Moslimbroederschap. Zo zou Shafiq kunnen rekenen op de stemmen van de christelijke koptische minderheid.

De nieuwe president wordt de opvolger van Hosni Moebarak die in februari vorig jaar door het volksprotest gedwongen werd om op te stappen. Sindsdien is de functie van president vacant, al wordt maarschalk Hoessein al-Tantawi, de leider van de militaire junta, nu officieus als staatshoofd beschouwd.