Plafond voor topmanagers verhuist naar werkgroep

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) wil zwaar snoeien in de lonen van de topmanagers van overheidsbedrijven. Die zouden in de toekomst nog maximaal 290.000 euro bruto per jaar kunnen verdienen. Hij stelde het plan vanochtend voor op het kernkabinet. Die heeft het dossier doorverwezen naar een werkgroep.

In maart maakte Magnette (foto boven) al zijn voornemen bekend om de toplonen van managers bij overheidsbedrijven aan banden te leggen. Dat deed hij nadat bekend was geraakt dat Didier Bellens (1e kleine foto), de topman van Belgacom, vorig jaar 2,6 miljoen euro had verdiend. 

Maar Bellens is niet alleen. Zijn collega bij Bpost Johnny Thijs (2e kleine foto) verdient ruim 1 miljoen euro en de CEO's bij de bedrijven van de NMBS verdienen rond de 0,5 miljoen euro.

Minister Magnette wil de lonen beperken tot 290.000 euro bruto. Hij stelt een vast brutoloon voor van 200.000 euro per jaar, evenveel als de topmanagers van de federale overheidsdiensten nu verdienen. Daarbovenop zou een maximale bonus komen van 30 procent, en nog eens 15 procent voor onkosten of voordelen zoals een bedrijfswagen of een pensioenplan. Dat komt samen neer op 290.000 euro bruto.

Principieel achter het voorstel

De andere ministers staan in principe achter het voorstel. Dat bleek bij het kernkabinet vanmorgen. "Dat is een zeer goed voorstel, het was absoluut noodzakelijk", zegt vicepremier en partijgenoot van Magnette, Laurette Onkelinx (PS). "Zeker de huidige lonen zijn echt "indécent" (onfatsoenlijk, red.)."

"Ik denk dat het normaal is dat ook topmanagers een signaal geven dat het een tijd is van soberheid", zegt minister van Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Dit gaat om belastingsgeld en dus vind ik dat iedereen een inspanning moet doen."

Zowel Onkelinx als Van Quickenborne zeiden dat er niet alleen naar de lonen van de managers moet worden gekeken maar ook naar de lonen van de directieleden.

Vicepremier Joëlle Milquet van CDH (foto links) wil het plafond nog aanpassen voor overheidsbedrijven die in een concurrentiële positie zitten zodat ze nog kwaliteitsvolle mensen kunnen vinden. Anders komt de efficiëntie van de openbare dienstverlening in het gedrang, vindt ze. 

"We moeten een verschil kunnen maken voor de sectoren waarin onze overheidsbedrijven moeten concurreren met andere bedrijven. De lonen moeten dan vergeleken worden met de lonen in die sector, zodat het nog efficiënt is."

Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) betreurt vooral dat het plan al gelekt is in enkele media zonder dat het is voorgesteld op het kernkabinet. "Ik heb gemerkt dat het plan al in sommige kranten verschenen is. Dat is natuurlijk niet de beste manier om iets op de agenda te zetten."

Geen verandering voor huidige contracten

Een werkgroep zal nu alles bestuderen. Maar als Magnette zijn zin krijgt, betekent dat dat de topmanagers in de toekomst zwaar zullen moeten inleveren. Voor de huidige contracten van onder meer Bellens en Thijs verandert evenwel niets, want ingrijpen in een lopend contract is niet mogelijk.

Daarnaast wil Magnette ook de ontslagvergoedingen, of de zogenoemde gouden parachutes, beperken tot 200.000 euro of 1 jaarsalaris. Bovendien zouden ze die vergoeding niet krijgen als ze uit eigen beweging vertrekken, slecht presteren of als het bedrijf in zware financiële moeilijkheden zit.