Restbank Dexia wil een hogere staatswaarborg

De Frans-Belgische financiële groep Dexia heeft aan de Belgische, Franse en Luxemburgse regering een verhoging van de waarborgen voor de restbank gevraagd. Dexia wil de garanties laten optrekken van 45 tot 55 miljard euro.

De drie landen bieden de restbank Dexia momenteel garanties voor 45 miljard euro. België neemt daarvan 60 procent voor zijn rekening. Die tijdelijke waarborgen vervallen op 31 mei. Dexia vroeg daarom een verlenging van de garanties aan, die ook is toegekend.

Maar omdat de restbank door de aanhoudende crisis in nog slechtere papieren is terechtgekomen, vraagt Dexia naast een verlenging ook een verhoging van de waarborgen, tot 55 miljard euro. Dexia heeft de staatsgaranties nodig om geld te kunnen lenen op de financiële markten.

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wil alleen maar ingaan op de vraag om een verhoging als er ook opnieuw onderhandeld kan worden met Frankrijk over de verdeling. "Het gaat om een evenwicht dat in oktober-november vorig jaar is afgesproken. Als men bij het een of het ander een aanpassing wil, dan gaan wij uiteraard ook willen dat er aanpassingen komen op andere punten", reageert hij.

Aanvankelijk kwamen Frankrijk, België en Luxemburg overeen om voor 90 miljard staatswaarborgen aan Dexia te geven. Maar eind vorig jaar werd dat bedrag gehalveerd naar een tijdelijke waarborg van 45 miljard euro, omdat er te veel risico's aan verbonden zouden zijn.