Ruimteschip "Dragon" komt aan bij ISS

Het allereerste commerciële ruimteschip "Dragon" is aangekomen bij het internationaal ruimteschip ISS. De capsule werd door het ISS verwelkomd met de woorden "het ziet er naar uit dat we een draak bij z'n staart hebben".

Voordat Dragon zich aan het ISS kon koppelen moest de ruimtecapsule enkele uren manoeuvreren. Een robotarm van het ISS, bediend door de zes astronauten van het ISS-team, greep daarna Dragon vast en koppelde het aan het ruimtestation.

De eerste commerciële ruimtevlucht moet het ISS bevoorraden. Over vijf jaar zou de cabine echter ook astronauten naar het ruimtestation brengen en terughalen. Het tuig kan immers terugkeren naar de aarde en landt dan in zee.

Meer dan een loutere bevoorrading was deze eerste commerciële vlucht vooral een test. Zowel de Dragon-cabine als de raket Falcon zijn ontwikkeld door het Amerikaanse privébedrijf SpaceX. Dat heeft de voorbije jaren meer dan een miljard dollar in het project gestopt. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft er daarvan wel 381 miljoen dollar van betaald.

Na de periode van de ruimteveren gaat de NASA de ritjes van en naar het ruimtestation ISS overlaten aan privébedrijven die betaald worden door de Amerikaanse overheid. De NASA zou zich dan opnieuw gaan toeleggen op de verkenning van het zonnestelsel en "deep space".

Leuk randweetje: toen Dragon werd gekoppeld aan het ISS bevond de ruimtecapsule zich boven Australië.