Spaanse Bankia vraagt 19 miljard euro extra staatssteun

De Spaanse bank Bankia vraagt 19 miljard euro extra staatssteun. Dat brengt de totale kost voor het redden van de bank op 24 miljard. De Spaanse toezichthouder heeft het aandeel van de bank geschorst. Intussen stijgt het protest in de straat, want tegelijk voert de regering drastische besparingen door.

De nieuwe CEO van de bank, José Ignacio Goirigolzarri, heeft vanavond zijn strategisch plan voorgesteld aan de raad van bestuur. Bankia vraagt de Spaanse overheid, die zelf met zware financiële moeilijkheden kampt, om nog eens 19 miljard euro staatswaarborg aan de bank toe te kennen.

De zwanenzang van Bankia doet denken aan die van Dexia in ons land. Bankia, dat een fusie is van zeven spaarkassen, heeft voor miljarden euro's aan leningen in onroerend goed in portefeuille die niet kunnen worden terugbetaald, evenals in bezit genomen woningen. In totaal gaat het om bijna 32 miljard euro toxische vastgoedactiva.

Rating Bankia verlaagd en aandeel geschorst

Kredietbeoordelaars Standard & Poor's heeft de rating van Bankia en van enkele andere Spaanse banken verlaagd. Bankia werd door de kredietbeoordelaar gedegradeerd tot rommel.

En daarbij houdt het slechte nieuws niet op. De Spaanse beurstoezichthouder CNMV heeft het aandeel van de Spaanse bank Bankia, en tegelijk ook dat van haar moedermaatschappij BFA (Banco Financiero de Ahorros), vanmorgen voor beursopening tijdelijk en met onmiddellijke ingang opgeschort. De schorsing van de handel in het Spaanse bankaandeel maakte de beleggers nerveus.

Bij de bank staat ook een grote saneringsoperatie op til. Gisteren raakte bekend dat bij Bankia 4.000 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Geld voor banken lokt fel protest uit

Intussen stijgt de woede bij de Spanjaarden. Massale staatssteun voor de banken, terwijl de Spaanse overheid drastische besparingsplannen doorvoert, lokt felle protesten uit.