Verhofstadt: "Zaak Timosjenko voor Europees hof"

Fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement Guy Verhofstadt (Open VLD) wil dat de kwestie rond Joelia Timosjenko wordt uitgevochten voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De oud premier van Oekraïne klaagt over onmenselijke behandeling in de gevangenis.

Joelia Timosjenko, ex-premier en oppositieleidster in Oekraïne zit in de gevangenis. Ze kreeg zeven jaar cel voor machtsmisbruik. Velen zien haar veroordeling als een politieke afrekening, zelf klaagt Timosjenko ook dat ze onmenselijk behandeld wordt in de gevangenis. Ze zou regelmatig rake klappen krijgen.

Oud Belgisch premier en fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement Guy Verhofstadt (Open VLD) heeft Timosjenko bezocht in het ziekenhuis. Hij pleit er voor om de hele zaak voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te brengen, zodat "ondubbelzinnig" kan worden uitgemaakt of ze eerlijk berecht werd of niet.

Deze zomer zal het Europees kampioenschap voetbal plaatsvinden in Oekraïne. Veel Europese leiders zullen hun kat sturen vanwege de hele zaak rond Timosjenko.