Adecco-topman De Maeseneire neemt gas terug

Adecco-topman Patrick De Maeseneire verontschuldigt zich in een brief aan klanten en relaties voor zijn krasse uitspraken van enkele weken geleden over het vakantiegeld en de dertiende maand. Dat meldt de website DeWereldMorgen, en het nieuws is bevestigd.

Eind vorige maand oogste De Maeseneire een storm van protest nadat hij in een interview kritiek had geuit op het vakantiegeld en de dertiende maand in ons land. Hij raadde ondernemingen ook aan om naar het buitenland te verhuizen.

Pittig detail: zelf woont De Maeseneire in Zwitserland en strijkt hij daar een jaarloon van ruim 3 miljoen euro op.

"Die man verdient 3,2 miljoen euro per jaar, maar pleit er wel voor om het vakantiegeld en de dertiende maand af te schaffen. Misschien moeten we hem boycotten en geen Adecco meer in bedrijven toelaten", reageerde de Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven op 1 mei. Ook vanuit vakbondskringen weerklonk luid protest.

Nu probeert De Maeseneire olie op de golven te gieten. "Vanuit mijn positie als internationaal manager wou ik mijn persoonlijke visie geven over hoe ik België zie evolueren in vergelijking met andere omringende landen (...) Mijn boodschap is er één van bezorgdheid om onze maatschappelijke positie op een aantal vlakken te vrijwaren en te verbeteren."

"Helaas heb ik in het gesprek een aantal zeer ongelukkige voorbeelden aangehaald (...) Ik begrijp dat die tot scherpe reacties geleid hebben en ik wens mij hiervoor tegenover u te verontschuldigen".

Volgens een woordvoerder van Adecco is de brief van De Maeseneire gericht aan klanten van Adecco en aan relaties, waaronder ook de vakbondsleiders. "We zijn zelf met 33.000 collega’s wereldwijd, waarvan 700 in België. Op geen enkel ogenblik zou ik aan de inkomsten van de mensen willen raken", laat De Maeseneire nog weten.

De volledige brief van Patrick De Maeseneire is te lezen op de website van DeWereldMorgen.