Behoudt CD&V absolute meerderheid Sint-Gillis-Waas?

In Sint-Gillis-Waas zwaait CD&V al enkele decennia de plak. Sinds 1977 heeft de partij de absolute meerderheid in de gemeenteraad. Hamvraag is of CD&V deze luxepositie zal kunnen behouden. Heel wat jonge krachten zijn immers – al dan niet vrijwillig – van het politieke toneel verdwenen.

CD&V trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met burgemeester Remi Audenaert en schepen Chris Lippens als tandem. Audenaert (64) zal een laatste keer de lijst trekken. In 2006 behaalde hij een recordscore van 2.402 voorkeurstemmen en de partij hoopt dat hij dit resultaat kan doortrekken.

Lippens (54) was goed voor 1.789 stemmen. Als Audenaert herkozen wordt, zal hij de legislatuur niet uitdoen. De bedoeling is dat Chris Lippens hem in de loop van de volgende bestuursperiode zal opvolgen. Wanneer, is nog niet bepaald.

CD&V heeft sinds 1977 de absolute meerderheid in de gemeenteraad. De partij heeft de voorbije jaren echter rake klappen gekregen. Peter Van de Putte en Peter Vermeulen, twee beloftevolle jonge schepenen, verdwenen van het politieke toneel, omdat ze het schepenambt niet meer konden combineren met hun carrière.

Nog opmerkelijker was het eerloos afscheid van Steven De Beule. Hij kwam in opspraak toen er geld van het gemeentelijk Tempuscomité op een privérekening geparkeerd stond en stapte op.

Er verdwijnen ook heel wat oud-gedienden zoals Irene Van Campenhout, Alois Van Puyvelde en Willy De Rudder, samen goed voor 4.500 stemmen. CD&V zal dus met heel wat nieuwe gezichten naar de stembusslag moeten trekken.

Uitkijken naar wat de N-VA doet

Net als in veel andere gemeenten is het uitkijken naar het resultaat van de N-VA. De partij heeft nu één gemeenteraadslid: Erik Maes. Hij zal ook de lijst trekken in oktober.

De oppositie is sinds 2006 erg versplinterd. De SP.A en Groen gingen samen naar de kiezer en behaalden drie zetels, één meer dan daarvoor. Ze hopen nu samen vier zetels te halen. De kartellijst wordt getrokken door gemeenteraadslid Katja Daman (SP.A). Dan volgen de raadsleden van Groen: Herwin De Kind en Tom Ruts.

De twee partijen maken er geen geheim van dat ze vooral om praktische redenen in kartel naar de kiezer gaan. Het blijven in de gemeenteraad immers twee afzonderlijke fracties.

Open VLD heeft twee raadsleden en schuift Luc Jansegers naar voren om de lijst te trekken.

De grootste oppositiepartij is momenteel Vlaams Belang met vijf zetels. Het is afwachten of de partij ook hier klappen krijgt van de N-VA, dat in Sint-Gillis-Waas nog heel wat groeipotentieel heeft. Lijsttrekker is oudgediende Erik Waterschoot (77). Hij zit al sinds 1994 in de gemeenteraad.

Kristof Pieters

lees ook