Cannes valt opnieuw voor Emilie Dequenne

Op het Filmfestival van Cannes heeft de Belgische actrice Emilie Dequenne de prijs voor beste actrice gekregen in de nevensectie Un Certain Regard. Dertien jaar geleden werd ze op het festival al gelauwerd voor haar debuut in "Rosetta".

Dequenne speelt de rol van een wanhopige moeder die haar kinderen doodt in "A perdre la raison" van onze landgenoot Joachim Lafosse. De film is geïnspireerd door het gezinsdrama in Nijvel van enkele jaren geleden.

De prijs die Emilie Dequenne nu krijgt is een speciale onderscheiding. Normaal gezien reikt Un Certain Regard alleen een grote prijs en een juryprijs uit, en slechts af en toe een speciale trofee voor een bijzondere prestatie.

Voor Emilie Dequenne is het niet de eerste keer dat ze bekroond wordt in Cannes. In 1999 kreeg ze voor haar debuut in "Rosetta" van de broers Dardenne de Gouden Palm voor beste actrice. "Je doet dit beroep niet om prijzen te krijgen, maar als het gebeurt is het heel aangenaam", zei de 30-jarige Dequenne . Ze bedankte "de geweldige filmploeg", haar man en kinderen.

De grote prijs van Un Certain Regard ging naar de Mexicaanse regisseur Michel Franco voor "Despues de Lucia".