Catalonië vraagt steun aan Spaanse regering

In Spanje heeft de autonome regio Catalonië gevraagd dat de centrale regering in Madrid tussenbeide komt. Zoniet zou Catalonië later op het jaar in de financiële problemen komen. Tegelijk heeft ook de bank Bankia om 19 miljard staatssteun gevraagd.

Catalonië met Barcelona als hoofdstad is de rijkste van de 17 Spaanse regio's en is erg gesteld op die erg ruime autonomie. De noodkreet van de Catalanen aan de centrale regering in Madrid is dan ook opvallend.

Deelstaatpremier Artur Mas heeft vanavond een gesprek met de Spaanse premier Mariano Rajoy, maar deed zijn oproep nog voor dat gesprek. Blijkbaar wil Mas Rajoy zo wat onder druk zetten.

Hoe dan ook zei Mas dat de centrale regering nu moet tussenbeide komen. Catalonië zit opgescheept met een grote schuldenberg waarvan de aflossing steeds moeilijker wordt.

Concreet wil de Catalaanse regio dat Madrid zich garant stelt voor regionale oblgaties. Zonder die garantie zouden de regio's zich nog moeilijk kunnen financieren op de kredietmarkt, want hun rating is de voorbije maanden fors verlaagd.

Motor van de Spaanse economie

Catalonië en Barcelona vormen als rijkste regio de locomotief van de Spaanse economie. De noodkreet is een duidelijk teken dat de crisis daar fors toeslaat en dat zal nog erger zijn in de armere regio's.

Dit jaar moet Catalonië voor 13 miljard euro schulden herfinancieren, maar wordt erg moeilijk. Als Madrid niet tussenbeide komt, zou de Catalaanse overheid in juli al geen lonen of facturen meer kunnen betalen en dreigt dat een strop te worden voor sectoren als gezondheidszorg en onderwijs.

"Laatste keer dat Bankia hulp nodig heeft"

Gisteren vroeg de vierde bank van het land, Bankia, de Spaanse overheid al om een staatssteun van 19 miljard euro. Volgens topman José Ignacio Goirigolzarri zou die steun Bankia omvormen tot een solide financiële instelling en zou het de laatste keer zijn dat de bank nog staatshulp nodig heeft.

Het wordt wellicht de grootste redding van een bank door de Spaanse overheid ooit. Onlangs had de regering enkele miljarden schulden van de bank omgezet in aandelen, waardoor Madrid bijna de helft van de aandelen bezit. Het ging dus om een gedeeltelijke nationalisering.

Bankia ontstond eind 2010 door een fusie van zeven regionale spaarkassen die te klein werden bevonden. Onder hen was Caja Madrid. De bank zit echter opgescheept met 32 miljard euro aan wankele kredieten, vooral dan in de ingestorte vastgoedsector. Ook andere Spaanse banken zouden met problemen kampen en de overheid om hulp willlen vragen.