Feestelijke opening van vernieuwd Middelheimmuseum

Dit weekend wordt het Middelheimmuseum in Antwerpen feestelijk heropend. Het museumterrein is aanzienlijk uitgebreid en er zijn enkele nieuwe werken, onder anderen van Ai Weiwei, Roman Signer en Philippe Van Snick aangekocht.

Het Middelheim toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Robbrecht en Daem hebben nu een halfopen paviljoen gerealiseerd, het Huis (grote foto), op de "Hortiflora" (een nieuwe uitbreiding van het park). Dat wordt ingehuldigd met een prestigieuze tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte (die loopt tot en met 16 september).

Gerenommeerde kunstenaars als Ai Weiwei, Roman Signer en Philippe Van Snick hebben nieuw werk gemaakt op maat van het museum. De Chinees Ai Weiwei heeft een "bruggetje" gemaakt waarvan het profiel de vorm heeft van de grenzen van China. Menno Meewis, de directeur van het Middelheim, heeft vanop afstand met hem samengewerkt en hem ook bezocht. Ai Weiwei mag zijn land nog steeds niet verlaten.

In het Braempaviljoen brengen modeontwerpers Bernard Wilhelm en Jutta Kraus een eerste selectie van internationaal belangrijke stukken uit het depot die te kwetsbaar zijn om buiten opgesteld te worden. Elk half jaar zal er een nieuwe reeks "kwetsbare" werken tentoongesteld worden.

Vijf hectaren extra en moderne museuminfrastructuur

Dankzij de toevoeging van de bloementuin van het Nachtegalenpark ("Hortiflora") wordt het museumterrein met 5 hectare uitgebreid. Het beslaat voortaan 30 hectare.

Op cruciale plekken komen nieuwe toegangen die het voor de bezoeker mogelijk maken zich vlot te bewegen vanuit het Nachtegalenpark doorheen het Middelheimmuseum. Er zijn ook verschillende nieuwe wegen aangelegd.

Ook Kasteel Middelheim (foto in tekst) wordt (onder leiding van het stedelijk bedrijf patrimoniumonderhoud) gerenoveerd en geïntegreerd in de museumwerking. Er komt een nieuw bezoekersonthaal, een café en een shop. Het kasteel wordt een centraal punt in het park.

Live performances en nieuw stadsgedicht

De performance "Bidon bleu" van Roman Signer is vandaag om 16 uur het sleutelmoment van het openingsweekend.

De Zwitserse kunstenaar zal in een van zijn zeldzame publieke performances zijn sculptuur vervolledigen. Hij gebruikt daarvoor een standaard blauw vat, gevuld met water, een schans van 15 meter hoog en een betonnen box.

Daarnaast zijn er live performances, een fanfareclash (met o.a. de Ambrassband, De Stille Fanfare en 't Schoon Vertier), ateliers voor kinderen en eet- en drankstandjes. Stadsdichter Bernard Dewulf (foto in tekst) stelt in primeur een nieuw stadsgedicht voor over het Middelheimmuseum. 's Avonds is er live muziek en zijn er dj's aan Kasteel Middelheim.

Openingsweekend Middelheim 2012 praktisch

  • vanaf 11 uur, toegang: gratis
  • na 20 uur gaat het feest door aan het Kasteel en is het park niet meer toegankelijk
  • extra fietsenstallingen aan hoofdingangen en parking aan Universiteit Antwerpen (campus Groenenborger en campus Middelheim), een shuttlebus brengt bezoekers naar de hoofdingang van het Middelheimmuseum.