Kan Wouter Beke op lokaal vlak scoren?

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft op nationaal vlak potten gebroken, maar na BHV staat hij nu voor een ander heikel punt: het binnenhalen van de burgemeesterssjerp in zijn eigen Leopoldsburg, waar hij schepen is. De concurrentie komt van burgemeester Erwin Van Pée (SP.A). Die pakt dit keer niet uit met een SP.A-lijst, maar met de Lijst van de burgemeester: een lijst met een lokale verankering en een verruimingslijst.

Met zijn verruimerslijst dreigt burgemeester Van Pée wel in dezelfde vijver te vissen als de lijst Pro Leopoldsburg-Heppen van huidig Open VLD-gemeenteraadslid Danny Bloemen. Die profileert zich als dé woordvoerder van de oppositie en heeft elke gemeenteraad wel een aantal kritische vragen in petto.

Voor CD&V is er naast boegbeeld Wouter Beke nog altijd ex-burgemeester Door Steyaert (CD&V), die lijstduwer wordt. Opvallende afwezige is ex-schepen Jean-Paul Bogaerts (CD&V). Hij houdt de politiek voor bekeken.

Het schepencollege van Leopoldsburg is al fel verjongd (en vervrouwelijkt). Naast Jean-Paul Bogaerts verdwijnen nog enkele  anciens en daardoor is nog verdere verjonging mogelijk. 

Het kartel CD&V-N-VA valt weg: de N-VA, dat vorige keer geen enkele zetel binnenhaalde, gaat het deze keer alleen proberen. Lijsttrekker is hogeschooldocent Toni Fonteyn. 

Bij Vlaams Belang trekt gemeenteraadslid Ronald Peeters de kar.

Kopje onder in zwembad?

Vraag is in hoeverre de huidige SP.A-CD&V-meerderheid afgerekend zal worden op de perikelen rond het zwembad en de leegstand van het centrum. De perikelen rond het zwembad zijn uitgedraaid op een echte soap, met een fikse rel tussen het gemeentebestuur en zwemclub De Merel en gerommel binnen de zwemclub zelf. Van Pée kreeg het verwijt dat hij het probleem maar liet aanmodderen, maar hij stelt dat het gemeentebestuur al het mogelijke deed (en doet) om de problemen te verhelpen.

Leopoldville moet leegstand aanpakken

Leopoldsburg heeft ook de bedenkelijke reputatie de Limburgse gemeente te zijn met de grootste leegstand in het handelscentrum. Het gemeentebestuur heeft daarom het project Leopoldville opgestart, samen met een projectontwikkelaar. Momenteel zijn de sloopwerken bezig van het verouderde gedeelte van het handelscentrum.

De soap rond het uitblijven van een jeugdhuis had een andere valkuil kunnen zijn, maar gelukkig voor de meerderheid heeft schepen van Jeugd Annelies Op ’t Eynde (SP.A) een oplossing uit de hoge hoed getoverd: een site op militair domein, die wordt vrijgegeven door Defensie.

Paul Van Moll

lees ook