Lagarde leest Griekenland nog eens de les

In een interview zegt IMF-topvrouw Christine Lagarde dat er geen sprake van kan zijn dat de drastische besparingen worden afgezwakt die het IMF en Europa Athene hebben opgelegd in ruil voor vers geld. Hiermee toont Lagarde zich onbuigzamer dan ooit tegenover Griekenland, dat in zware financiële moeilijkheden zit.

Door de belabberde financiële toestand van de Griekse staat en de drastische besparingen die het IMF en de Europese Unie Griekenland hebben opgelegd, staat het water veel Grieken aan de lippen. Torenhoge werkloosheid, lagere lonen, lagere pensioenen: veel Grieken keren Europa en het IMF de rug toe.

Maar dat alles maakt weinig indruk op Christine Lagarde. "Ik denk veel meer aan schoolkinderen in een dorp in Niger die maar twee uren les per dag krijgen, die met zijn drieën dezelfde stoel moeten delen maar die erg gretig zijn om een opleiding te krijgen." Volgens Lagarde hebben zij veel meer hulp nodig dan de mensen in Griekenland.

De boodschap is duidelijk: op enige versoepeling hoeven de Grieken niet te rekenen. "Weet je wat?", zegt Lagarde nog. "Voor wat betreft Athene denk ik ook aan al die mensen die belastingen ontwijken." Ze vindt dat de Grieken hun belastingen moeten betalen en zo elkaar moeten helpen.

De voorlopige Griekse regering is intussen bijeen om te bekijken hoe ze de belastinginning kan verbeteren. Uit cijfers blijkt dat de belastinginkomsten het afgelopen jaar met zowat een derde ziujn gedaald.