Songfestival trekt voor de vijfde keer naar Zweden

Zweden heeft het 57e Eurovisiesongfestival gewonnen. Zangeres Loreen maakte haar favorietenrol volledig waar. Het Europese televotende publiek viel massaal voor het nummer "Euphoria". Ze haalde een afgetekende overwinning voor Rusland en Servië.

Het is voor de vijfde keer dat Zweden het Eurovisiesongfestival wint. Loreen bedankte al haar fans. "Ik hou zoveel van jullie. Bedankt om in mij te geloven. Dit is van ons, samen", zei ze voor ze het podium op mocht om het winnende nummer nog eens te zingen. Ook België gaf 12 punten aan Zweden.

De Russische oma's (foto), die uitgroeiden tot de mascottes van het festival, konden hun populariteit verzilveren met een tweede plaats. Voor de Britse oudgediende Engelbert Humperdinck draaide het Songfestival uit op een afgang. Hij strandde in de onderste regionen. Van België kreeg hij 1 puntje.

Ook Ierland deed het minder goed dan verhoopt. De energieke tweeling Jedward bleef steken in de middenmoot. Misschien zien we ze volgend jaar terug, want ze hebben gezworen te blijven deelnemen tot ze winnen.

Zeljko Joksimovic van Servië, die al eens tweede werd op het Songfestival, kon wel opnieuw doorstoten tot de top drie en het thuisvoordeel katapulteerde gastland Azerbeidzjan (foto) naar de vierde plaats. Het nummer van Sabina Babayeva was geschreven door de componist van het winnende nummer vorig jaar.

Ballades deden het trouwens opvallend goed dit jaar en scoorden beter dan het blotebenenwerk van Cyprus, Roemenië en Griekenland. De jazz-zangeres uit Albanië, die commentator André Vermeulen verbaasde met haar uithalen, eindigde op een vijfde plaats. Zij kreeg 10 punten van België.

Loreen in de voetsporen van ABBA

Winnares Loreen treedt in de voetsporen van ABBA (Waterloo - 1974), Herreys (Diggi-loo diggi-ley - 1984), Carola (Fangad av en stormvind - 1991) en Charlotte Nilsson (Take me to your heaven - 1999) die al eerder het Eurovisiesongfestival voor Zweden wonnen.

De 28-jarige zangeres, die geboren werd in Zweden, heeft Marokkaanse roots. Ze probeerde vorig jaar al eens deel te nemen aan het Songfestival, maar toen raakte ze niet door de Zweedse preselecties. Dit jaar waagde ze nog eens haar kans, met een uitstekend resultaat.

Het scorebord - 1e tabelhelft

 • Zweden: 372
 • Rusland: 259
 • Servië: 214
 • Azerbeidzjan: 150
 • Albanië: 146
 • Estland: 120
 • Turkije: 112
 • Duitsland: 110
 • Italië: 101
 • Spanje: 97
 • Moldavië: 81
 • Roemenië: 71
 • Macedonië: 71

Het scorebord - 2e tabelhelft

 • Litouwen: 70
 • Oekraïne: 65
 • Cyprus: 65
 • Griekenland: 64
 • Bosnië-Herzegovina: 55
 • Ierland: 46
 • IJsland: 46
 • Malta: 41
 • Frankrijk: 21
 • Denemarken: 21
 • Hongarije: 19
 • Verenigd Koninkrijk: 12
 • Noorwegen: 7

Aan wie gaf België punten

 • 12 punten: Zweden
 • 10 punten: Albanië
 • 8 punten: Rusland
 • 7 punten: Turkije
 • 6 punten: Spanje
 • 5 punten: Servië
 • 4 punten: Ierland
 • 3 punten: Roemenië
 • 2 punten: Griekenland
 • 1 punten: Verenigd Koninkrijk