VN bevestigt slachtpartij in Syrische stad

In Syrië hebben waarnemers van de Verenigde Naties minstens 90 lichamen geteld in de stad Houla, waaronder ook 32 kinderlijken. Het hoofd van de VN-waarnemers in het land veroordeelt de slachtpartij.

Generaal-majoor Robert Mood (foto) vindt de slachtpartij in Houla "willekeurig en onvergeeflijk". Volgens de Syrische oppositie is het bloedbad het werk van het Syrische leger, maar de Syrische overheid legt de verantwoordelijkheid bij "gewapende terroristische groepen".

"Wie ook die betreurenswaardige gewelddaad is begonnen, erop heeft gereageerd of ze heeft uitgevoerd, moet hierover verantwoording afleggen", liet generaal Mood nog optekenen.

VN-secretaris Ban Ki-moon en speciaal gezant Kofi Annan hebben het bloedbad in Houla scherp veroordeeld. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague pleit voor een "krachtdadig internationaal antwoord". Groot-Brittannië vraagt dat de VN-Veiligheidsraad over Syrië bijeenkomt.

Het Vrije Syrische Leger, dat vooral uit deserteurs van het regeringsleger bestaat, zegt dat het zich niet meer aan het staakt-het-vuren zal houden dat is afgesproken in  het vredesplan-Annan, tenzij de Veiligheidsraad dringend iets onderneemt om een eind te maken aan het geweld tegen burgers.

De opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad duurt nu al zo'n 14 maanden en heeft al duizenden mensenlevens geëist. Assad lijkt geen krimp te geven, ondanks grote internationale druk en een vredesplan van de Verenigde Naties.