27.500 lopers voor 20 kilometer door Brussel

27.500 lopers hebben vandaag deelgenomen aan de 20 kilometer door Brussel, dat is het maximale aantal toegelaten deelnemers. De lopers kwamen uit 72 verschillende landen.
Enthousiastelingen klaar voor de 20 kilometer door Brussel

De loopwedstrijd ging voor de eerste keer al in de voormiddag van start, om niet in de middagzon te hoeven lopen. Omdat opnieuw hoge temperaturen waren voorspeld, kregen de lopers hoe dan ook de raad om voldoende te drinken.

Het Rode Kruis had 12 hulpposten langs het parcours opgesteld, gemiddeld om de 2 kilometer, en nam ook extra maatregelen om de deelnemers bij te staan. In totaal heeft het Rode Kruis 657 interventies moeten uitvoeren, meestal bij lopers die in de problemen geraakt waren door de warmte of uitdroging.

24 deelnemers moesten naar het ziekenhuis worden gebracht, maar er verkeerde niemand in kritieke toestand. Volgens het Rode Kruis lag het aantal interventies ongeveer even hoog als vorig jaar.

Intussen is opschudding ontstaan over controles door de MIVB, de Brusselse maatschappij voor openbaar vervoer. Zowel burgemeester Vincent De Wolf van Etterbeek als Ridouane Chahid, de ondervoorzitter van de MIVB, vinden het niet kunnen dat MIVB-controleurs vermoeide of geblesseerde lopers hebben onderschept die de metro hadden genomen om de aankomst in Etterbeek te bereiken. Ze wijzen erop dat van sporters niet kan worden verwacht dat ze hun portefeuille bij zich hebben.

Bij de MIVB zijn ze zich van geen kwaad bewust. "Zoals bij ieder groot evenement, versterken we de beveiliging om tegemoet te komen aan problemen die zich zouden kunnen voordoen door het hogere aantal reizigers op ons net", reageert een woordvoerder.

Hij benadrukt ook nog dat de organisatoren van de 20 kilometer door Brussel geen bijdrage voor de vervoerskosten van de deelnemers hebben betaald. De vorige jaren is dat wel gebeurd.