"Griekse staatskas tegen eind juni al in het rood"

In een uitgelekte memo waarschuwt ex-premier Loukas Papadimos ervoor dat Griekenland de rekeningen niet meer zal kunnen betalen als de kiezer op 17 juni het hulpprogramma verwerpt. Zonder de fondsen staat de staatskas eind juni al flink in het rood, schrijft de premier.
Loukas Papadimos

"Vanaf eind juni hangt het vermogen van de regering om volledig haar verplichtingen na te komen af van de goedkeuring voor verdere noodleningen van het tijdelijke Europese noodfonds en het Internationaal Monetair Fonds", schrijft Papadimos in de memo van 11 mei.

Als de donorlanden de geldkraan dichtdraaien, dreigt het land al tegen eind juni niet aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, zegt de ex-premier.

De fondsen  zouden snel slinken van 3,8 miljard euro op 11 mei tot zo’n 700 miljoen op 18 juni. Papadimos vreest dat de staatskas zonder financiële hulp vanaf 20 juni 1 miljard euro in het rood kan gaan.

Uit peilingen blijkt dat de radicaal linkse partij Syriza die sceptisch staat tegenover het financiële Europese programma toch niet de grootste partij zou worden bij de verkiezingen op 17 juni. De conservatie partij Nea Dimokratia staat op kop in de peilingen, maar zou toch niet de absolute meerderheid halen.

Kritiek op uitspraken Lagarde

Vanuit Griekse hoek komt er kritiek op de uitlatingen van Lagarde in een interview aan de Britse krant The Guardian. In de krant zei de topbaas gisteren dat er geen sprake van kan zijn dat de drastische besparingsmaatregelen die het IMF en Europa Athene opleggen, afgezwakt zouden worden. Ze vindt ook dat de Grieken hun belastingen moeten betalen om elkaar te helpen.

Uit het interview blijkt ook dat de situatie in Griekenland maar weinig indruk op haar maakt. "Ik denk veel meer aan schoolkinderen in een dorp in Niger die maar twee uren les per dag krijgen, die met zijn drieën dezelfde stoel moeten delen maar die erg gretig zijn om een opleiding te krijgen."

“Lagarde beledigt de Grieken met deze uitspraken”, zegt voorzitter van de socialistische partij Pasok Evangelos Venizelos. “Ik vraag haar om nog eens na te denken over haar uitspraken.”

“De Griekse arbeiders betalen hun belastingen, ook al zijn die zwaar en zelfs ondraaglijk”, reageert partijleider van Syriza Alexis Tsipras.

Ook vanuit het Elysée komt er kritiek op de uitspraken van topbaas Lagarde. Parijs vindt de uitspraken “karikaturaal” en is van oordeel dat niemand de Grieken op dit moment “de les moet spellen”.