"Verfoeilijke daad van het Syrische regime"

EU-coördinator voor het Buitenlands Beleid Catherine Ashton zegt in een mededeling zwaar geschokt te zijn door het bloed in de Syrische stad Houla. Het hoofd van de VN-waarnemers waarschuwt voor een burgeroorlog in het land. Vanavond houdt de Veiligheidsraad spoedberaad.

In een mededeling zegt Ashton (foto) zwaar onder de indruk te zijn van het geweld van vrijdag in Houla. Ze spreekt over "een verfoeilijke daad die het regime heeft gepleegd" en eist dat het geweld onmiddellijk wordt stopgezet.

Morgen heeft Catherine Ashton een gesprek met Kofi Annan, voormalig VN-topman en nu VN-gezant voor Syrië. Annan zal overigens maandag naar Syrië reizen om te pogen om het anderhalve maand oude bestand te redden.

Ook in Parijs en Londen gist het van verontwaardiging. De nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius wil zo snel mogelijk een bijeenkomst van de "Vrienden van Syrië". Dat is een groep van westerse en Arabische landen die het aftreden eisen van de Syrische president Bashar al-Assad.

De Britse minister William Hague laat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeenroepen. Zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton eist dat een einde wordt gemaakt aan "het moordregime van Assad".

Onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft het over "barbaarse daden". Reynders sluit niet uit dat België zou kunnen meewerken aan een beschermingsmissie in Syrië.

Gisteren hebben waarnemers van de Verenigde Naties in Houla vastgesteld dat vrijdag 90 burgers zijn gedood. Onder hen waren ook 32 kinderen. Die zijn omgebracht tijdens artilleriebeschietingen door het Syrische leger en bij de bestorming van de stad door regeringsgetrouwe milities. Het Assad-regime ontkent dat en zegt dat terroristen verantwoordelijk zijn.

De Noorse generaal Robert Mood, hoofd van de VN-waarnemers in Syrië, waarschuwt nu voor een regelrechte burgeroorlog.

Geen uitzondering in Syrië

Waarnemers vragen zich af of het Syrische Baath-regime met de moordpartij in Houla niet te ver is gegaan. Niet dat zoiets uitzonderlijk in Syrië, dat een van de meest brutale regimes ter wereld heeft.

In '82 werd een opstand van de Moslimbroederschap in de stad Hama op bloedige wijze neergeslagen door het leger. De stad werd totaal verwoest en duizenden burgers zijn toen omgekomen. 

Het verschil met nu is dat er toen geen foto's of videobeelden in Syrië en de wereld rondgingen via internet en mobiele communicatie. Dat zal de woede in eigen land, in de Arabische wereld en in de hele wereld tegen het regime van Assad nog verder opvoeren.

Geweldspiraal in heel Syrië

Het geweld is vandaag niet gestopt, maar eerder toegenomen. Volgens de Syrische oppositie wordt er hevig gevochten in Hama en beschiet het leger nu de opstandige stad Rastan. 

Ook in Abu Kamal langs de grens met Irak, wordt er hevig gevochten. Het Iraakse leger is daar in paraatheid gebracht om te voorkomen dat het geweld over de grens uitbreidt.

Er komen ook berichten over gevechten in Harastra, niet ver van de hoofdstad Damascus. In de hoofdstad zijn intussen een aantal militairen omgekomen bij een bomaanslag op hun voertuig.