Blijft Open VLD ongenaakbaar in Schilde?

Na de verkiezingen van 2006 had Open VLD een ruime meerderheid in Schilde en niets lijkt een nieuw succes in de weg te kunnen staan. Of toch wel? Met de pensionering van schepenen Keller en Roosen is Open VLD twee vertrouwde gezichten kwijt. En dan is het nog koffiedik kijken naar het resultaat van de N-VA.

Burgemeester Yolande Avontroodt is sinds 2010 geen Kamerlid meer en wil zich gedurende de volgende legislatuur voltijds aan het burgermeesterschap wijden. Ze heeft alleszins vertrouwen in een goede afloop en benadrukt ook dat de pensionering van twee schepenen perfect opgevangen kan worden door een “jonge en enthousiaste ploeg” die een mooie afspiegeling van de maatschappij vormt.

“Ik wil me niet vastpinnen op cijfers en de 11 zetels van 2006 vormen geen streefdoel, maar ik denk dat we een goed rapport kunnen voorleggen.”

CD&V trekt net als Open VLD de kaart van de verjonging met de 29-jarige lijsttrekker Klaas Rubens. Hij benadrukt dat ook de jongeren op de CD&V-lijst al heel wat ervaring hebben en kunnen rekenen op de oudere generatie.

N-VA heeft bescheiden ambities

De grote onbekende deze gemeenteraadsverkiezingen is het resultaat van de N-VA. Die partij heeft voor het eerst een aparte lijst, los van CD&V. De N-VA wil zich vooral profileren als een alternatief voor wie bij de traditionele Open VLD/CD&V-coalitie zijn gading niet vindt.

Voorzitter Dirk Bauwens kan niet echt inschatten of de aparte N-VA-lijst veel kiezers zal lokken: “We hebben niet meteen een verwachting of een idee, we trekken met vrij bescheiden ambities naar de kiezer en dan zien we wel wat het resultaat zal zijn. Wij weten ook dat de nationale en Vlaamse trend niet noodzakelijk zal worden doorgetrokken op gemeentelijk gebied.”

CD&V-lijsttrekker Rubens maakt zich niet al te veel zorgen, want “De N-VA heeft in Schilde geen boegbeeld.”

Volgens Piet Hoeben, die kortstondig voorzitter was van Vlaams Belang en nu als onafhankelijke in de gemeenteraad zit, heeft de  N-VA nog een probleem: “de N-VA mist kandidaten met ervaring. De voorbije legislatuur hadden ze één gemeenteraadslid.”

Ook Marijke Dillen, boegbeeld van Vlaams Belang in Schilde, haalt dit aan. “Bovendien is het de vraag wat CD&V gaat doen, want ze scoren nu overal slecht in peilingen allerhande. Eigenlijk in Schilde alles nog mogelijk.”

Hoeben weet nog niet wat hij zelf gaat doen: “Ik heb ervaring aan te bieden aan de N-VA, maar ze moeten me zelf vragen en dan zal ik toezeggen, mits behoorlijke voorwaarden. Het kan ook dat ik als onafhankelijke kandidaat ben of stop met politiek.”

Ook oppositiepartij Groen neemt opnieuw deel met een lijst om zijn zetel in de gemeenteraad te verdedigen.

Geert Verheyen

lees ook