Massale betoging tegen Marokkaanse regering

In de Marokkaanse havenstad Casablanca hebben tienduizenden mensen betoogd tegen de islamistische regering in hun land. Ze eisen dat die werk maakt van een verbetering van de sociale toestand in het land.

Het gaat om de grootste betoging tegen de regering van Abdelilah Benkirane, die begin dit jaar aan het bewind kwam. Benkirane leidt Marokko na de overwinning van zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) bij de parlementsverkiezingen van november 2011.

Twee vakbonden hadden opgeroepen tot de betoging. Volgens de organisatoren waren er 50.000 betogers, volgens de ordediensten zowat de helft daarvan. De betogers riepen de regering op een "echte dialoog" aan te gaan over de sociale spanningen in het land.

Vorig jaar beleefde ook Marokko zijn Arabische lente. met grootschalig straatprotest tegen het autoritaire bewind van koning Mohammed VI. Die slaagde er echter in het protest in de kiem te smoren door enkele politieke toegevingen te doen en vrije verkiezingen uit te schrijven.

In de praktijk blijven de sociaal-economische problemen in Marokko levensgroot en is Mohammed VI erin geslaagd om het overgrote deel van zijn macht te behouden.