Michael Haneke wint zijn tweede Gouden Palm

Op het Filmfestival van Cannes heeft de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke de Gouden Palm gewonnen met "Amour". Drie jaar geleden mocht Haneke ook al de Palm in ontvangst nemen voor "Das weisse Band". Onze landgenoot Matthias Schoenaerts viel niet in de prijzen. De Deen Mads Mikkelsen is bekroond tot beste acteur.

De Frans-Oostenrijkse coproductie "Amour" was een van de favorieten om een prijs weg te kapen in Cannes. Het drama volgt een bejaard echtpaar, waarvan de vrouw zwaar begint te dementeren, in hun appartement.

Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva vertolken de hoofdrollen. Beide acteurs kwamen met Haneke mee op het podium. De regisseur benadrukte ook dat het "hun film" is.

Haneke wint dus voor de tweede keer in zijn carrière de Gouden Palm. Hij hoort daarmee voortaan thuis in het rijtje van Alf Sjöberg, Francis Ford Coppola, Bille August, Emir Kusturica, Shohei Imamura en de gebroeders Dardenne.

Acteur Mikkelsen is (aangenaam) verrast

Voor ons land was het uitkijken of Matthias Schoenaerts in de prijzen zou vallen voor zijn prestaties in "De rouille et d'os", maar het was Mads Mikkelsen (foto) die met de eer ging lopen.

Mikkelsen speelt in "The hunt" van Thomas Vinterberg. De 46-jarige acteur was erg verrast. Hij excuseerde zich op het podium voor het feit dat hij geen Frans spreekt. "Enkel als ik gedronken heb", grapte hij. Mikkelsen speelde eerder ook in de James Bondfilm "Casino royale". Hij was toen de slechterik Le Chiffre.

"Beyond the hills" van de Roemeen Cristian Mungiu heeft twee prijzen, namelijk die voor beste actrice en voor beste scenario. De film is gebaseerd op een gebeurtenis uit 2005, toen een jonge vrouw stierf bij een duiveluitdrijving in Roemenië.

Het palmares van het 65e Filmfestival van Cannes

  • Gouden Palm: "Amour", Michael Haneke
  • Grand Prix: "Reality", Matteo Garrone
  • Beste regisseur: Carlos Reygadas, "Post tenebras lux"
  • Beste scenario: "Beyond the hills", Cristian Mungiu
  • Beste acteur: Mads Mikkelsen (The hunt)
  • Beste actrice (gedeelde prijs): Cosmina Stratan en Cristina Flutur (Beyond the hills)
  • Prijs van de Jury: "The angels' share", Ken Loach
  • Gouden Camera: "Beast of the southern wild", Benh Zeilin
  • Beste kortfilm: "Sessiz-be deng", L.Rezan Yesilbas