Toearegs en islamisten sluiten compromis in Mali

In het noorden van Mali hebben de rebellenbewegingen van de Toeareg en van de moslimextremisten een akkoord gesloten. Ze willen samen een islamitische staat oprichten.

Het akkoord werd ondertekend in de stad Gao aan de Niger. Daarop schoten de strijders van beide partijen in de lucht om het nieuwe verdrag te vieren.

In het akkoord beslissen beide groepen om een islamitische staat op te richten in het noorden van Mali, dat nu Azawad heeft. Dat is de naam die de Toearegs aan het gebied geven.

Officieel hebben beide groepen nu water in hun wijn gedaan, maar hoe dat in de praktijk gaat evolueren, moet nog blijken. Westerse bronnen vrezen dat de moslimgroep Ansar Dine banden heeft met Al Qaeda.

Of het akkoord ook orde zal brengen in de erg chaotische toestanden in de streek, moet nog blijken. Overigens is ook de rest van Mali in het zuiden in de greep van chaos nu militairen daar de macht hebben overgenomen.

Win-win of lose-lose?

In april hadden de twee rebellengroepen het noorden van Mali overgenomen nadat het leger daar verjaagd was. De MNLA riep daarop de staat Azawad uit. Die beweging wil een eigen onafhankelijke staat voor de Toeareg, een grote groep Berbers in de Sahara.

Al snel bleek dat de MNLA echter niet alles controleerde in het gebied en op veel plaatsen de macht moest delen met de Ansar Dine. Dat is een radicale moslimgroep die een strenge versie van de sharia wil opleggen. Ansar Dine weest een aparte staat af en wou werken aan een groot islamitisch kalifaat in de Sahara.

Waarnemers vermoeden dat Algerije de Malinese rebellen steunt. Dat lijkt vreemd, want in Algiers is een seculair regime aan de macht, maar blijkbaar zou Algerije zijn invloed zuidwaarts willen projecteren via de Malinese rebellen.