VN-Veiligheidsraad veroordeelt bloedbad Houla

De VN-Veiligheidsraad heeft spoedberaad gehouden in New York over Syrië na het bloedbad in de stad Houla. Daarbij zijn volgens nieuwe cijfers 108 doden en 300 gewonden gevallen. De Veiligheidssraad veroordeelt het bloedbad en eist dat Syrië zijn troepen terugtrekt in de legerkazernes

De nieuwe balans over de slachtoffers komt van generaal Robert Mood, het hoofd van de VN-waarnemersmissie in Syrië. Volgens de Syrische oppositie zijn de slachtoffers omgebracht tijdens artilleriebeschietingen door het Syrische leger en bij de bestorming van Houla door Assad-getrouwe milities.

Maar Rusland, traditioneel een bondgenoot van Damascus, is daar niet van overtuigd. Voor het begin van de Veiligheidsraad zei de Russische ambassadeur Alexander Pankin dat er voldoende aanwijzingen zijn om aan te nemen dat veel slachtoffers in Houla van dichtbij zijn neergeschoten of zelfs met messen zijn omgebracht. Rusland wil eerst een verslag van de VN-waarnemers horen voor het een oordeel vormt.

In zijn verslag aan de Veiligheidsraad zou generaal Mood gezegd hebben dat de meeste doden zijn gevallen door granaatinslagen.Het persagentschap Reuters citeert een brief van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aan de Veiligheidsraad hetzelfde stelt, maar hij heeft het ook over lichamen die schotwonden vertonen die erop kunnen wijzen dat de slachtoffers van dichtbij zijn doodgeschoten. 

In het westen wordt het bloedbad in Houla scherp veroordeeld en wijzen de beleidsmakers met een beschuldigende vinger naar het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Damascus ontkent echter in alle toonaarden en legt de de verantwoordelijkheid bij "gewapende terroristische groeperingen".

Hoe dan ook eist de Veiligheidsraad dat Damascus ophoudt met geweld tegen burgers en dat het zijn troepen laat terugkeren naar de legerkazernes. De Veiligheidsraad wijst erop dat Damascus zich niet schikt naar het vredesplan-Annan en zegt dat de verantwoordelijken voor het geweld zich zullen moeten verantwoorden.