"Meer aandacht voor buitenland in journaals"

De Vlaamse tv-journaals hebben in 2011 opnieuw meer aandacht besteed aan buitenlands nieuws. Nadat het aandeel de afgelopen jaren bijna systematisch daalde, is het in 2011 gestegen met 6% ten opzichte van 2010, tot 28,5% van het totale nieuwsaanbod.
Syrië, december 2011.

Dat blijkt uit de Nieuwsmonitor van het steunpunt Media, een consortium van onderzoeksgroepen van 4 universiteiten (Universiteit Antwerpen, KU Leuven, Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel).

In 2011 was er vooral aandacht voor buitenlandse politiek, financiën en economie. De evolutie wordt zowel op Eén als op VTM waargenomen. Beide zenders herstellen het "ernstige" nieuws dus in eer.

"Dit laat vermoeden dat beide redacties op dezelfde manier reageren op externe gebeurtenissen, en dat de stijging in de buitenlandberichtgeving niet zozeer te maken heeft met veranderingen in redactioneel beleid, maar met de realiteit", aldus het steunpunt Media.

Ten opzichte van 2010 steeg het politieke nieuws in 2011, met 4,3%. Financieel en economisch nieuws steeg met 3,4 procent. "Door de cijfers nauwkeuriger te bestuderen denken we te mogen besluiten dat dit vooral te maken heeft met de uitzonderlijke gebeurtenissen van 2011, zoals de Arabische Lente of de eurocrisis. Het valt af te wachten of 2012 de trendbreuk van 2011 bevestigt", is de conclusie.

Meest gelezen