Fans van Queen willen haar jacht cadeau doen

Enkele Britse zakenmannen willen de Queen in Groot-Brittannië een jacht kopen voor haar diamanten jubileum. De boot is niet bedoeld als persoonlijke plezierboot voor koningin Elizabeth, maar als "flagship" van de Commonwealth of voor haar liefdadigheidsprojecten.

De Britse koninklijke familie heeft geen jacht meer sinds de HMY Britannia (foto boven) in 1997 uit de vaart werd genomen om te besparen. De Britse gepensioneerde zakenman Ian Maiden vindt dat jammer en wil 100 miljoen pond (125 miljoen euro) ophalen om een jacht te bouwen voor de koningin.

Het project krijgt de naam "Commonwealth Flagship" omdat het jacht niet alleen voor de Queen persoonlijk mag dienen, maar ook bedoeld is om de Commonwealth te vertegenwoordigen en om bij te dragen aan het prestige van het Verenigd Koninkrijk en de Commonwealth.

De Commonwealth zijn 53 landen met de Britse koningin symbolisch aan het hoofd. De landen zijn vooral ex-kolonies van Groot-Brittannië, zoals Nieuw-Zeeland, Cyprus of Gambia.

Bouwen of kopen

Niet alleen de zakenman Maiden wil dat de Queen een schip heeft, ook enkele andere zakenmensen hebben het plan opgevat om hun koningin een schip te schenken. Zij willen het niet speciaal laten bouwen, maar willen een schip kopen. Prijskaartje: 60 miljoen pond (75 miljoen euro).

Dit project krijgt de naam "Jubilee Yacht Appeal". "Het is een hele uitdaging om in tijden van crisis zoveel geld op te halen", zegt Elaine Skinner, woordvoerster van het project. "Maar we vragen een pond per persoon." Het schip dient de koningin en moet fondsen ophalen voor haar liefdadigheidswerken.

In januari stelde de Britse minister van Onderwijs Michael Gove nog voor om een jacht aan de Queen te schenken, als teken van nationale appreciatie. Downing Street blokkeerde zijn voorstel.

Meest gelezen