Groep gooit in Aalter handdoek in de ring

Oppositiepartij Groep zal in Aalter geen lijst indienen voor de verkiezingen. Daarmee lijkt de weg naar een nieuwe sjerp voor burgemeester Pieter De Crem helemaal open te liggen. CD&V heeft immers haar grootste concurrent, de N-VA, al meegenomen op een kartellijst.

Groep, de partij van onder anderen Mie Van den Kerchove en Joost Sturtewagen, wil de strijd tegen De Crem op 14 oktober niet aangaan. Bovendien heeft ook de SP.A al laten weten geen lijst in te dienen, zoekt Open VLD nog volop naar een vervanger voor frontman Hans Herbrant, en ronselt Vlaams Belang nog kandidaten.

Voorlopig is het dan ook enkel zeker dat Groen voor concurrentie zal zorgen. Groen Aalter vindt het immers belangrijk dat het democratisch gehalte van elke verkiezing zo groot mogelijk is, en dat de kiezer keuze heeft. "In Aalter is het belang van een goede oppositie bovendien dubbel zo groot aangezien de De Crem–dynastie Aalter al 53 jaar bestuurt.", benadrukt voorzitter Liesbet Denys. "Een controlefunctie is belangrijk en een oppositiepartij is nodig om frisse ideeën aan te brengen. Wie zo lang aan de macht is, is op de duur enkel nog bezig om die macht te bestendigen en is niet zo zeer meer bezig met wat de mensen bezighoudt."

Groep blijft wel bestaan als politieke beweging. "De oppositie in Aalter telt negen van de 25 raadsleden en een kentering zit er ook na 14 oktober niet in", zegt Mie Van den Kerchove. "We hebben als Groep beslist geen lijst in te dienen bij de volgende verkiezingen. Als oppositie word je in Aalter beknot, zodat de meerderheid ongehinderd haar zin kan doen. Er bestaan ook geen commissies. Begroting en beleidsplannen worden ver van de oppositie opgemaakt."

Groep kwam in 1994 op onder de naam Groep 94, de legislaturen daarvoor onder Volksbelangen. In 2006 trok Groep samen met Open VLD en Groen als één lijst naar de kiezer, maar ook zo konden ze De Crem niet klein krijgen.

In het Radio 1-programma De Ochtend predikte De Crem  voorzichtigheid, ondanks de gunstige vooruitzichten: "Je bent nooit zeker dat je jezelf kunt opvolgen. Ik ben in 1994 burgemeester geworden en heb iedere keer gevochten in de campagne om mensen te overtuigen dat het goed leven is in onze gemeente. Die boodschap gaan we komende weken en maanden blijven uitdragen."

Meest gelezen