Tonijn verspreidt radioactiviteit uit Fukushima

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de blauwvintonijn radioactiviteit van Fukushima in Japan zo’n 10.000 kilometer verder tot aan de westkust van de Verenigde Staten meeneemt. De stralingsniveaus in de vis liggen 10 keer hoger dan normaal.

Volgens Nicholas Fisher van het National Academy of Sciences ligt de radioactiviteit in de vis zo’n tien keer hoger dan normaal. Uit onderzoek is gebleken dat de besmetting afkomstig is uit de ontplofte kernreactoren in Fukushima. Het stralingsniveau ligt wel nog ver onder de grenzen van de voedselinspectie. De tonijn is dus nog steeds geschikt voor menselijke consumptie.

Verder onderzoek de komende maanden moet nagaan of vis die langer in de buurt van Fukushima gezwommen heeft, veilig genoeg is om te verorberen. Want de tonijn die door de vorsers van het National Academy of Sciences is bestudeerd, zou wellicht niet zo lang in Japanse wateren vertoefd hebben.

De blauwvintonijn is een bedreigde diersoort. Dat komt vooral door overbevissing.

Meest gelezen