"Schauvliege verliest alle geloofwaardigheid"

Het besluit van Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) om Uplace een milieuvergunning te geven, krijgt bakken kritiek. Groen reageert scherp en verschillende betrokken partijen zeggen dat ze naar de Raad van State stappen.

Groen reageert negatief op het besluit van Schauvliege. "De minister geeft hiermee haar definitieve fiat om het controversiële en grootschalige winkelcentrum neer te planten in Machelen. Een project dat slecht is voor de gezondheid van de Vlaming en bovendien nog miljoenen euro's zal kosten", luidt een persbericht.

"Met de toekenning van de milieuvergunning verliest minister Schauvliege definitief haar geloofwaardigheid als milieuminister," zegt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen).

Ook vanuit de Vlaamse meerderheid komen negatieve reacties. "Een ramp voor de leefbaarheid en de mobiliteit in de regio", valt Vlaams parlementslid Tom Dehaene (CD&V) zijn partijgenote Schauvliege af op Twitter.

Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A) is de tweede dissonante stem in de Vlaamse meerderheid. "Het gaat om een persoonlijke beslissing van minister Schauvliege, niet om een regeringsbeslissing. Maar rekening houdend met alle negatieve adviezen begrijp ik haar beslissing niet."

"Niet te snel van stapel lopen"

De Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A), een notoir tegenstander van Uplace, reageert laconiek op de beslissing van Schauvliege. "Laten we niet te snel van stapel lopen, dit is maar één etappe."

Tobback kondigt in Vandaag op Radio 1 aan dat hij in beroep gaat tegen de beslissing bij de Raad van State. "Ik ben benieuwd naar de argumenten van Schauvliege om de snoeiharde kritiek van haar eigen administratie te weerleggen."

Hij hoopt dat de Raad van State gezond verstand zal tonen en de beslissing van Schauvliege weer ongedaan zal maken.

"Twee maten en twee gewichten"

"Wij betreuren dat de minister de milieuvergunning heeft verleend", reageert Karel Van Eetvelt van de middenstandsorganisatie Unizo. Ook hij wijst erop dat het advies van de administratie van Schauvliege negatief was.

"Er zijn dossiers die men op basis van die elementen heeft geweigerd. Ik zie hier twee maten en twee gewichten", zegt Van Eetvelt, die het nog heeft over een "zeer, zeer eigenaardige beslissing". Ook Unizo kondigt aan naar de Raad van State te zullen stappen.

"Een stap achteruit"

Ook de milieuorganisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en BRAL (de Brusselse Raad voor het Leefmilieu) trekken naar de Raad van State. Uplace druist volgens hen in tegen de hogere Vlaamse klimaatambitie die Schauvliege onlangs aankondigde.

"Met Uplace zetten we een stap achteruit: meer verkeer, langere files, meer luchtvervuiling en meer lawaai. Als de minister de fileproblemen op de Ring serieus nam, dan had ze de milieuvergunning geweigerd", reageren de milieuverenigingen nog.

Meest gelezen