Systeem GAS-boetes te buitensporig?

De Liga voor Mensenrechten heeft vier verzoekschriften ingediend bij de Raad van State tegen de zogenaamde Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) van Brugge, Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek. De gemeenten zouden GAS-boetes uitdelen voor futiliteiten of voor zaken die al wettelijk verboden zijn.

In politiezone Hazodi (Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek) kunt u een boete krijgen voor het "oneigenlijk bevuilen van speeltuigen". Wat de gemeentes daaronder verstaan, is volgens de Liga voor Mensenrechten maar de vraag. In dezelfde politiezone is ook "zich ophouden op een voor anderen hinderlijke wijze" strafbaar.

Volgens de liga zijn er al boetes uitgedeeld aan mensen die dozen verslepen of op de rugleuning van een bankje zitten. En dat vinden ze "buitensporig".

In Brugge is het dan weer verboden om alcohol te consumeren op straat. Daar heeft de Liga voor Mensenrechten geen probleem mee, ware het niet dat deze maatregel al bestaat in een officiële wet en dat het dus overbodig is om hier ook nog eens GAS-boetes voor uit te delen.

De GAS-boetes werden door de overheid in het leven geroepen opdat lokale besturen kunnen bepalen wat er in hun gemeenten overlast veroorzaakt, en daar op een kordate manier tegen kunnen optreden. "Maar" , oordeelt de liga, "wat voor de ene storend is, is dat niet noodzakelijk voor de andere".

Meest gelezen