Brengt burgemeesterswissel "verandering" in Verhaerendorp?

De Sint-Amandse CD&V staat voor uitdagingen, want burgemeester Freddy Saerens stopt ermee. CD&V wil hoe dan ook het roer alleen in handen blijven houden in het Emile Verhaerendorp. De oppositie - L.O.S. (Lippelo-Oppuurs-Sint-Amands) en het liberale Open - vindt dat het niet goed is dat één partij aan de macht is en gaat voor een trendbreuk.
Zes jaar geleden gaf stemmenkanon Karel De Smedt na 18 jaar burgemeesterschap de fakkel door aan Freddy Saerens (foto).

Zal de "aflossing van de wacht" de Sint-Amandse bevolking anders doen stemmen? Zes jaar geleden gaf stemmenkanon Karel De Smedt (CD&V) na 18 jaar burgemeesterschap de fakkel door aan Freddy Saerens, die 18 jaar volksvertegenwoordiger is geweest, zes jaar eerste schepen en dus ook één legislatuur burgemeester.

Op zijn 66e is het voor Saerens genoeg geweest. Hij geeft de lijsttrekkersrol door aan Peter Van Hoeymissen, een 52-jarige leraar Nederlands-Duits. Een man die het klappen van de politieke zweep al heeft geleerd: 12 jaar schepen en de jongste zes jaar voorzitter van het OCMW. Van Hoeymissen wordt dus zeker niet voor de leeuwen geworpen.

Financieel gezond

De kandidaat-burgemeester gaat voluit voor de overwinning. “Ik wil het goede en innoverende beleid van de voorbije jaren bestendigen. We willen de kiezer overtuigen dat er geen echt alternatief is voor ons ambitieus maar realistisch programma, met voorop een facelift voor het centrum van Sint-Amands, in Lippelo de heraanleg van de N17 met veilige fietspaden en in Oppuurs een woonsite rond de vroegere molens Verbruggen”, zegt Van Hoeymissen.

Weerwerk van N-VA en Open

Het grote weerwerk in het kiesgevecht tegen CD&V zal er moeten komen van de nieuw opgerichte N-VA en de liberalen die Open VLD laten vallen voor “Open”, een verruimingslijst met liberalen en Onafhankelijken.

Lijsttrekker bij Open is Koen Segers, huidig fractieleider bij Open VLD in de gemeenteraad. OCMW-raadslid Chris Lauwers duwt. “De belastingdruk (8,5 procent) moet omlaag en er moet steun komen voor kleine ondernemers, horeca en voor de middenstand, die alsmaar meer uit het dorpsgezicht verdwijnt. Daar willen we verandering in brengen. Ook moeten de inwoners meer inspraak krijgen. Daarom is het onze ambitie om na 14 oktober Sint-Amands mee te gaan besturen”, vindt Open.

De nieuwe N-VA-lijst wordt getrokken door de 48-jarige manager van een farmaceutisch bedrijf, Patrick De Luccia, “Het is niet goed dat één partij aan de macht is. Wanneer verschillende partijen mee besturen zal er veel doordachter te werk gegaan worden. Elke beslissing zal dan vanuit diverse oogpunten bekeken worden. Daar willen we voor gaan”, vinden de N-VA en Open, die een ommekeer willen teweegbrengen aan de Scheldeboorden in Klein-Brabant.

Leo De Nijn

Meest gelezen