Meest recent

  Queen Elizabeth (vredig) overleden (in haar slaap)

  De Britse koningin Elizabeth II is overleden op de leeftijd van XXX jaar. "Her Majesty The Queen" zat 64 jaar lang op de troon. Elizabeth volgde haar vader George VI op in 1952. Ze is de langste regerende monarch in Europa, de oudst regerende Britse monarch aller tijden. De plichtsbewuste Elizabeth dacht nooit aan aftreden en groeide uit van een koppige koningin tot een milde monarche en (over)grootmoeder.

  BELGA/WAEM

  Elizabeth Alexandra Mary wordt geboren in Londen op 21 april 1926. Ze is de dochter van koning George VI en Elizabeth Bowes-Lyon, de geliefde Queen Mum die 101 jaar oud werd en in 2002 overleed. Bij haar geboorte is Elizabeth derde in lijn voor de troonsopvolging, na haar oom Edward VIII en haar vader. Ze komt pas écht in beeld als troonopvolger Edward VIII in 1936 afstand doet van de troon om te kunnen trouwen met de gescheiden Wallis Simpson (foto).

  Aangezien George VI en de Queen Mum geen zonen hebben, komt Elizabeth als oudste dochter in aanmerking om haar vader op te volgen. In eerste instantie krijgen Elizabeth (links op de foto) en haar zuster Margaret (rechts) thuis les. Elizabeth krijgt geschiedenis van een lesgever aan het befaamde Eton College en godsdienst van de aartsbisschop van Canterbury. Dat laatste is niet zonder belang, want als koningin zou ze later ook hoofd van de Anglicaanse kerk worden.

  De Tweede Wereldoorlog brengen de twee prinsessen door op Windsor Castle, net buiten het zwaar door bommen geteisterde Londen. Van een evacuatie naar Canada wil de koningin niet horen, want zij wil in deze barre tijden samen met haar dochters bij de koning blijven "die zijn land nooit zal achterlaten". Dat de koninklijke familie ervoor kiest om het lot van hun landgenoten te delen, kunnen de Britten wel appreciëren. De populariteit van de royals vaart er wel bij.

  Op het einde van de oorlog neemt Elizabeth dienst bij een hulpeenheid van het Britse leger, waar ze chauffeur wordt. Ze is meteen het eerste vrouwelijke lid van de koninklijke familie die actief in militaire dienst is. De kroonprinses in uniform: het lijkt wel een 20e-eeuwse versie van Lady Britannia.

  Huwelijk en voorbereiding op de troon

  Op 20 november 1947 treedt Elizabeth in het huwelijk met Philip Mountbatten, prins van Griekenland en Denemarken. Beiden zijn nakomelingen van de legendarische koningin Victoria: Philip is een achterkleinzoon van prinses Alice, de tweede dochter van koningin Victoria, en Elizabeth is een achterkleindochter van haar oudste zoon, de latere koning Eduard VII.

  1947 AP

  Philip moet zijn aanspraken op de Griekse troon opgeven en krijgt de titel van Hertog van Edinburgh. Als officier van de Royal Navy brengt hij veel tijd door op Malta, dan nog een Brits eiland in de Middellandse Zee.

  In het begin van de jaren 50 gaat het bergaf met de gezondheid van de koning en Elizabeth neemt vanaf 1951 een aantal taken van hem over: ze brengt staatsbezoeken aan onder meer Griekenland, Italië en de Verenigde Staten. In januari 1952 moeten Elizabeth en Philip een reis in Kenia afbreken omdat George VI overleden is aan de gevolgen van longkanker. Elizabeth wordt uitgeroepen tot koningin en vliegt prompt terug naar Londen, waar ze als het nieuwe staatshoofd wordt verwelkomd door premier Winston Churchill.

  Hallo televisie!

  De eigenlijke kroningsceremonie vindt plaats op 2 juni 1953 in Westminster Abbey, bijna anderfhalf jaar dus na de "proclamation of accession". De plechtigheid wordt live uitgezonden op radio en -voor de eerste keer- televisie. Miljoenen tv-kijkers in de hele wereld maken voor de eerste keer kennis met de pracht en praal aan het Britse hof.

  Elizabeth is meteen koningin van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Barbados, de Bahama's, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis. Aanvankelijk hoorden daar ook nog Zuid-Afrika, Sri Lanka en Pakistan bij, maar die landen erkennen haar intussen niet langer als staatshoofd.

  Tijdens haar regeringsperiode verandert er nogal wat op staatsrechtelijk, politiek en economisch vlak. In 1952 is ze nog staatshoofd van een van de grote wereldmachten, maar geleidelijk aan vormt het Britse Rijk zich om tot het huidige Gemenebest van Naties, waarbij Elizabeth een belangrijke rol speelt bij het onderhouden van de onderlinge relaties. Ze staat ook aan het hoofd van het Gemenebest.

  UPPA/Photoshot All Rights Reserved

  Problemen met de kinderen in "The Firm"

  Elizabeth en Philip krijgen vier kinderen: prins Charles (prins van Wales), prinses Anne (de princess royal), prins Andrew (hertog van York) en prins Edward (graaf van Wessex). Anne huwt in 1973 met Mark Philips, Charles in 1981 met Lady Diana Spencer, Andrew in 1986 met Sarah Ferguson en Edward in 1999 met Sophie Rhys-Jones.

  Maar wie denkt dat de Queen nu alles voor mekaar heeft in "The Firm", zoals de Britse koninklijke familie ook wel wordt genoemd, heeft het verkeerd voor. In 1992 scheiden Anne en Mark Philips, kondigen zowel Charles en Andrew aan dat ze gescheiden leven van hun echtgenote en als kers op de taart legt een brand een groot deel van Windsor Castle in de as, de favoriete Londense residentie van de Queen. In haar kerstboodschap van dat jaar heeft de Queen het over een "annus horribilis".

  AP1992

  In 1997 verongelukt prinses Diana in Parijs, een nieuwe opdoffer voor de koninklijke familie. De Queen krijgt een storm van kritiek over zich heen wegens haar koele reactie op het heengaan van de "prinses van het volk". Uiteindelijk én op aandringen van de regering deelt ze haar emoties -naar Britse traditie zo bescheiden mogelijk- met haar onderdanen in een tv-toespraak.

  2002 is een jaar van gemengde gevoelens. De Queen verliest haar jongere zus Margaret en haar oude moeder, die 101 jaar oud is. Maar ze viert ook haar gouden jubileum, dat uitgroeit tot een groot feest ter ere van de vorstin. Gitarist Brian May van de popgroep Queen speelt "God save the queen" op het dak van Buckingham Palace. De Britse natie heeft de oude koningin weer in de armen gesloten.

  Helemaal mee met haar tijd

  In haar lange ambtstermijn heeft de Queen zich vaak moeten aanpassen aan de geplogendheden van de moderne tijden. Al van bij haar kroning in 1953 zag ze het belang van televisie in. Sindsdien is haar jaarlijkse kerstboodschap op televisie (foto) uitgegroeid tot een ware klassieker.

  Ook het internet heeft geen geheimen voor de koningin. Een website, Facebook, Twitter: "The Firm" is overal aanwezig. In 2016 laat de Queen zich zelfs door kleinzoon Harry verleiden om samen een Instagramfilmpje op te nemen voor de Invictus Games (de Spelen voor oorlogsveteranen) in een reactie op een post van Barack en Michelle Obama. "Oh really", reageert Elizabeth laconiek op de uitdaging van de voormalige president en zijn first lady.

  Nog een wijziging die de koningin doorvoerde is die van het "kerngezin". De Queen is erin geslaagd de Britse monarchie te ontdoen van een stoffig imago door de jonge en populaire generatie naar voren te schuiven. De zogenoemde "magnificent seven", bestaande uit prins William, Kate en hun kinderen Charlotte en George, prins Charles en zijn vrouw Camilla Parker Bowles, en prins Harry, nemen de laatste jaren steeds meer opdrachten over. De rol die neven en nichten vroeger speelden, mindert fel.

  De ontdooide ijskoningin

  De Queen staat bekend om haar strikt zakelijke stijl met véél gevoel voor (typisch Britse) traditie. In de loop der jaren is echter duidelijk geworden dat ze wel degelijk een menselijke kant heeft en niet alleen haar honden en paarden liefheeft, zoals smalend wordt beweerd. Waar haar zus Margaret een relatie met een gescheiden man (Peter Townsend) moest opofferen, is het járen later voor de Queen geen probleem om prins Charles te laten trouwen met de gescheiden Camilla Parker Bowles.

  Elizabeth heeft zich ook geen tweede keer verhaspeld in een Diana-drama. Sinds haar tragische dood worden nieuwkomers binnen het hof niet langer meer aan hun lot overgelaten. Ze krijgen begeleiding. Zo wordt Catherine "Kate" Middleton, de vrouw van prins William en -net als Diana- een burgermeisje, met raad en daad bijgestaan door onder anderen Sophie Rhys-Jones, de vrouw van prins Edward.

  Een kant van Elizabeth die minder gekend is, is die van gulle en lieve (over)grootmoeder. Kate Middleton verklapte in een tv-interview vorig jaar nog dat de Queen geschenkjes verstopt telkens prins George en prinses Charlotte op bezoek komen in Buckingham Palace. Het toont aan dat de Queen uiteindelijk geen echte Ice Queen was.