Blijft Luc De Ryck stemmenkampioen?

Temse werd de voorbije legislaturen bestuurd door een coalitie van CD&V en Open VLD. Absolute stemmenkampioen is Luc De Ryck (CD&V), die sinds 1993 burgemeester is. Hij is dan ook de topfavoriet om zichzelf op te volgen. Open VLD ziet Ingrid Meeus vertrekken en gaat met Patrick Vermeulen naar de kiezer. Groen en SP.A bundelen de krachten met één lijst.
Burgemeester Luc De Ryck is in Temse de kampioen van de voorkeurstemmen: in 2006 behaalde hij meer dan 3.500 stemmen.

Burgemeester Luc de Ryck (CD&V) is in Temse de kampioen van de voorkeurstemmen: in 2006 behaalde hij meer dan 3.500 stemmen. Hij debuteerde in 1983 in de gemeenteraad en werd meteen schepen. In 1993 volgde hij Desiré Van Riet op als burgemeester. De Ryck werd met eenparigheid van stemmen door zijn partij aangeduid als lijsttrekker en zal dus opnieuw een gooi naar de sjerp doen. CD&V gaat voor de volgende legislatuur voor de heraanleg van de Wilfordkaai en de opwaardering van enkele centrumstraten en de handelskern.

Open VLD: meer met minder geld

Bij Open VLD ziet men huidig OCMW-voorzitter Ingrid Meeus vertrekken. De politica was bij de vorige verkiezingen een stemmentrekker en was in het verleden federaal parlementslid en schepen. Door de drukke werkzaamheden van haar echtgenoot moet ze echter verhuizen uit Temse en kan ze dus niet meer deelnemen.

Ze staat nu haar lijsttrekkerschap af aan eerste schepen Patrick Vermeulen. Voormalig lijsttrekker Marc Cordeel duwt deze keer de lijst. Eerder verdween bij Open VLD ook schepen Wim Van Rossen al van het voorplan. Hij koos vorig jaar voor een baan in de privésector en kon die niet combineren met een schepenambt. Hij is momenteel wel nog voorzitter van de gemeenteraad. De partij maakt er een prioriteit van dat de belastingen niet meer verhogen en wil vooral bezuinigen op de uitgaven. De slogan is "meer bereiken met minder geld".

SP.A en Groen bundelen de krachten

Net zoals in vele andere gemeenten bereikten Groen en de SP.A ook in Temse een principeakkoord om in oktober 2012 samen naar de verkiezingen te gaan. Het blijven wel twee aparte fracties die elk een eigen koers kunnen varen. De plaatsen op de kartellijst zullen eerlijk verdeeld worden tussen de twee partijen. Bert Bauwelinck (SP.A) wordt de lijsttrekker, gevolgd op de door Mathias Buckinx (Groen) op de tweede en Raf Cathoor (Groen) op de derde plaats. Magda De Meyer (SP.A) duwt de lijst en ook gemeenteraadslid Nicole Van der Vieren (Groen) zal op de kartellijst terug te vinden zijn.

De SP.A vraagt meer inspanningen op vlak van betaalbare huisvesting en het behoud van bouwkundig erfgoed. Groen wil dat er een stop komt op nieuwe verkavelingen en een uitbreiding van het Vlietpark in het centrum. Samen hebben de twee partijen nu vijf zetels in de gemeenteraad.

Blijft Vlaams Belang grootste oppositiepartij?

Het is uitkijken of de SP.A en Groen haasje over gaan spelen met de huidige grootste oppositiepartij Vlaams Belang. Die heeft nu zeven zetels.

Anne-Marie Peeters-Muyshondt zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de lijst trekken. Ze is al meer dan vijftien jaar fractieleider van de partij in de gemeente en zit sinds 1995 in de Temsese gemeenteraad. Echtgenoot Bert Peeters zit voor de partij in de OCMW-raad. “We zijn in Temse nog steeds de grootste oppositiepartij en we hopen dat te blijven”, klinkt het vastberaden.

De N-VA tot slot vormde bij de vorige verkiezingen nog een kartel met CD&V, maar wil het nu alleen doen. Geert Vandersickel zal de lijst trekken. Hij was in 2001 de stichter van N-VA Temse en voorzitter tot begin 2011. Voordien was hij al van jongs af actief in de Volksunie.

“Het is duidelijk dat de N-VA vanaf 2013 in de gemeenteraad zal zetelen. Dat op zich zal al een verandering teweegbrengen”, aldus Vanderstickel. Andere boegbeelden zijn Werner Maerevoet, die twaalf jaar gemeenteraadslid is geweest voor de voormalige Volksunie, en Nick De Clercq, die de jongerenafdeling op poten heeft gezet.

Kristof Pieters

Meest gelezen