Miljoen toeschouwers voor botenparade Queen

In Londen is de grote botenparade gehouden voor het diamanten jubileum van koningin Elizabeth. Meer dan 1.000 vaartuigen, van roeibootjes tot rivieraken en historische schepen, voeren mee in een 3 uur durende parade, het grootste evenement op de Theems in 350 jaar. Vooraan in de parade het koninklijke vaartuig met daarin de belangrijkste leden van de koninklijke familie.

Het koninklijke vaartuig, de omgebouwde en met bloemen versierde trekschuit Spirit of Chartwell, werd begeleid door vaartuigen uit de hele wereld. Koningin Elizabeth, in zilver en witte jurk en jas en witte hoed, stond ondanks haar 86 jaar de hele optocht lang recht.

Aan boord van de koninklijke schuit waren naast Prince Philip en haar vier kinderen ook de koninklijke kleinkinderen. Prins William en zijn echtgenote, de hertogin van Cambridge, stonden prominent vooraan op de boot. De route van in totaal zo'n 11 kilometer ging van Chelsea in het westen tot Tower Bridge in het oosten. Daar volgde de grote finale, waarbij de koningin de andere boten groette terwijl ze voorbij kwamen.

In die parade onder meer een 30-tal Dunkirk Little Ships, bootjes die na de Duitse invasie van 1940 duizenden Britse soldaten redden van het strand van Normandië. Daarnaast waren er ook muzikale boten met koren en langs het parcours stonden leuke verrassingen als een metershoge foto van het zilveren jubileum van de koningin.

Elizabeth, een groot liefhebster van paarden, glunderde toen ze op het dak van de National Theatre een pantomimepaard zag, een duidelijke verwijzing naar War Horse, een succesvol toneelstuk dat recent ook verfimd werd.

De parade, of Royal Pageant, zoals de Britten ze noemen is een saluut aan de Britse geschiedenis. Voor de Engelse koningen was de Theems eeuwenlang de belangrijkste manier van transport. De laatste gelijkaardige parade vond plaats in 1662 ter eer van koning Charles II. En ook Händels Water Music, gemaakt in opdracht van de troon, werd op de rivier uitgevoerd.

De botenparade vormde het hoogtepunt van de festiviteiten rond de 60e verjaardag van Elizabeths troonsbestijging. Morgen en overmorgen krijgen de Britten nog een extra vrije dag voor de feestelijkheden rond het koninklijke jubleum. Morgenavond is er een groot popconcert in de tuinen van Buckingham Palace met onder meer Elton John en Paul McCartney. Dinsdag is er een misviering in St. Paul's Cathedral, gevolgd door een stoet door de straten van Londen en een laatste publieke groet vanop het balkon van Buckingham Palace.

Overigens is niet iedereen even opgezet met de grote festiviteiten rond het diamanten jubileum. Vanmiddag betoogden enkele tientallen anti-monarchisten op de oevers van de Theems tegen de "jubileum-manie" die het land al maanden in haar greep houdt. Aan de botenparade van vandaag ging meer dan 3 jaar voorbereiding vooraf. Het hele evenement kost 10 miljoen pond. Een deel daarvan zal gedragen door de Britse belastingbetaler.