13 leden van Sharia4Belgium opgepakt na verzet

De politie heeft 13 leden van Sharia4Belgium opgepakt. De radicale moslimgroepering hield een bijeenkomst in een theesalon in Sint-Jans-Molenbeek. De politie viel het theesalon binnen om een identiteits- controle uit te voeren. De leden van Sharia4Belgium weigerden mee te werken.
Sharia4Belgium hield vrijdag een persconferentie naar aanleiding van de rellen in Molenbeek.

Het kwam tot een hoogoplopende discussie tussen de politie en Sharia4Belgium in het theesalon. Daarop vond een schermutseling plaats waarbij het meubilair eraan moest geloven.

De politie pakte uiteindelijk 13 mensen op. Een van hen probeerde te vluchten, maar raakte tijdens zijn vlucht gewond. De man is door de onderzoeksrechter aangehouden. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer. Hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot rellen en het slaan en verwonden van agenten. De overige 12 leden werden administratief aangehouden en werden na enkele uren vrijgelaten. Het parket onderzoekt ook of er sprake is van bendevorming en/of Sharia4Belgium heeft aangezet tot de rellen van de afgelopen dagen.

Sinds vorige donderdag heerst een erg gespannen sfeer in Molenbeek. Toen braken rellen uit nadat een vrouw met een gezichtssluier opgepakt werd. Volgens Knack.be was het Sharia4UK die via sms moslims opriep tot "gepaste acties". Maar boegbeeld Anjem Choudary (foto) van Sharia4uk ontkent dat in "Terzake". "Ik heb de manifestatie niet georganiseerd. Dat deden de broeders van Sharia4Belgium", benadrukt hij.

Politie weerlegt de kritieken van de VSOA

Intussen heeft de leiding van de lokale politie van Brussel West de kritiek weerlegd van de liberale politievakbond VSOA. Die vakbond was niet te spreken over de aanpak van de rellen door justitie en politiek.

Dat het parket de opgepakte vrouw (met gezichtssluier) vrijliet, tartte volgens de VSOA alle verbeelding. De vakbond hekelde ook de "hypocriete" houding van de Molenbeekse burgemeester Philippe Moureaux en de korpschef die de "gemoederen ter plaatse bedaarden".

Brussel West wijst erop dat alle initiatieven en beslissingen die door de gerechtelijke en administratieve overheden werden genomen, het gevolg waren van wederzijds overleg tussen verschillende partners. "Het vlugge herstel van de openbare orde was een resultaat van de goede samenwerking tussen lokale en federale politie", zegt commissaris Johan Berckmans. Hij benadrukt ook dat het de burgemeester was die een samenscholingsverbod instelde.

Meest gelezen