Dewinter looft 250 euro uit voor wie boerka meldt

Steden tegen Islamisering, een organisatie waarvan Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter voorzitter is, looft een premie uit voor wie een vrouw met boerka spot en gaat aangeven bij de politie. "Een ludieke actie", zegt Dewinter. Vlaams Belangvoorzitter Valkeniers wil zich niet uitspreken over de actie.

De website Clint.be bond de kat de bel aan. Steden tegen Islamisering belooft in een opruiend filmpje "250 euro voor wie een boerka spot".

"Met de heisa in Molenbeek van de voorbije dagen is gebleken dat moslims de politie en de burgers intimideren. Wij vrezen dat de politie hierdoor terughoudend wordt. Met de premie willen wij mensen stimuleren om hun burgerplicht te doen, zodat de politie niet de andere kant uit kan kijken", vertelt Dewinter aan deredactie.be.

"De boerka mag geen kledingstuk als andere worden. Het is een wandelende gevangenis van textiel, het harnas waarmee de radicale islam ten strijde trekt", gaat Dewinter voort.

Hoe gaat het in zijn werk? "Wie een boerka spot en dat gaat melden bij de politie, komt in aanmerking. Als de politie iets doet met de tip, dan kan de eenmalige beloning van 250 euro gestort worden", zegt Dewinter. Het geld komt uit de kas van Steden tegen Islamisering, verduidelijkt hij.

"Dit is een symbolische stimulans, een ludieke actie om de aandacht te vestigen op de kwestie, ik denk dat iedereen dit wel begrijpt. Burgers mogen de boerka niet gedogen. Het is ook verboden door de Belgische wet." Maar ontketent Dewinter met een premie geen heksenjacht? "Dat zijn grote woorden."

Heeft Dewinter gecheckt of de kliklijn-met-premie wettelijk wel kan? "Ach, wellicht zijn er wel wettelijke bezwaren te vinden. Maar niets doen is geen optie. Ik stel vast dat een Franse zakenman wel de boetes mag betalen van twee vrouwen die in boerka gespot zijn. Daar hoor ik geen bezwaren tegen."

"Ik weet niet of Vlaams Belang achter deze actie staat. Ik heb het ook niet voorgelegd aan mijn partij. Dit is een initiatief van Steden tegen Islamisering, waarvan ik voorzitter ben", benadrukt Dewinter nog.

Vlaams Belang spreekt zich niet uit

"Dit is een initiatief van Steden tegen Islamisering", zegt ook Vlaams Belangvoorzitter Bruno Valkeniers. "Wij hoeven ons niet uit te spreken of wij daar voor of tegen zijn."

Houdt Valkeniers zijn handen af van het initiatief dat Dewinter steunt? "Als onze boegbeelden los van de partij iets doen, dan zal het altijd wel lijken alsof Vlaams Belang betrokken is. Maar nogmaals, wij hoeven ons over die premie niet uit te spreken."

Meest gelezen